Maatwerk voor Podium

Maatwerk voor Podium

Door: Peter Visser | 23-08-2012

Aan de Haagse Melis Stokelaan realiseerde architectenbureau SeARCH een woningbouwcomplex, Het Podium. Om de voorgeschreven hoge dichtheid enigszins te compenseren werd er extra aandacht aan de gevels besteed. Hiervoor werd Henri Jacobs gevraagd speciale metselpatronen te ontwikkelen en ontwierp Dutch Design House Demakersvan tailor made hekwerken voor de galerijen.

In het stedenbouwkundig plan van KCAP stonden hoven en een hoge dichtheid centraal. De vier hoven van Het Podium zijn aan drie zijden ombouwd, de zuidzijde opent zich naar de achterliggende wijk. Langs de Melis Stokelaan, de noordzijde, is het complex gesloten. De gevelwand wordt alleen onderbroken door poorten naar de hoven. Elk hof is verschillend van aard door toepassing van wisselende bouwhoogtes en verschillende parkeeroplossingen, deels onder een houten leefdek en deels op het maaiveld. De verschillende bouwhoogtes zorgen ook voor een gevarieerd beeld langs de Melis Stokelaan.

Het programma bestaat uit 211 woningen, zowel grondgebonden woningen als appartementen, en commerciële functies in de plint aan de noord- en oostzijde. Daarnaast zijn er 141 parkeerplaatsen, een fietsenstalling en containerruimten voor de appartementen binnen het project gerealiseerd.

Patronen in baksteen

De voorgeschreven dichtheid is in de ogen van architect Bjarne Mastenbroek eigenlijk te hoog. Om dit enigszins te compenseren is er extra aandacht besteed aan de gevelafwerking, waardoor het complex toch een eigen identiteit heeft gekregen.

In de 270 meter lange noordgevel is een sequentie van zeven metselpatronen ontwikkeld door de in Brussel wonende beeldend kunstenaar Henri Jacobs. Deze patronen zijn gebaseerd op de geometrie van klassieke tuinen en boomgaarden. Hiermee wordt gerefereerd aan de hoven van het project en de Gaarden die het project omringen. Voor de gevels zijn vier kleuren baksteen gebruikt en uitvergrotingen van deze patronen zijn opgenomen in de vijf zuidgevels van het plan aan de Wolweversgaarde.

Doorvalbeveiliging

De galerijgevels van de twee hoogste appartementengebouwen zijn voorzien van twee grote gaashekwerken, ontworpen door Demakersvan. De gaashekwerken zijn gebaseerd op een standaard industrieel gaaswerk en voorzien van een bloempatroon. De patronen zijn er als het ware in geweven en door de afmetingen, 60 bij 18 meter, ontkrachtigen ze het typische karakter van een galerijgevel en vormen tegelijkertijd de doorvalbeveiliging van de galerijen.

Het gaaswerk is gemaakt in India en daar ook getest middels een zandzakslingerproef. Dat was noodzakelijk omdat een gaaswerk van dit formaat nog niet eerder was toegepast.

Toegevoegde waarde

De twee kunst- en designtoepassingen in het complex geven het een extra en nu, twee jaar na oplevering staat het er nog steeds fier bij. En de bewoners zijn trots op en blij met hun gebouw, de hoge dichtheid nemen ze op de koop toe.

Zo blijkt met een schijnbaar eenvoudige ingreep een toegevoegde waarde te ontstaan, wat het complex zeker ten goede komt. Samen met de beschutte hoven en de imposante toegangspoorten is er een mooie eenheid ontstaan.

Projectgegevens

Oplevering2009
ArchitectSeARCH, Amsterdam
ProjectteamBjarne Mastenbroek, Pim van Oppenraaij, Erik Workel
HoofdaannemerWaal Bouw, Vlaardingen
OpdrachtgeverKristal namens Haag Wonen
Ontwerp gevelmetselwerkHenri Jacobs, Brussel
GevelstenenWienerberger handvormsteen in wit, rood, grijs en zwart
Ontwerp gaashekwerkDemakersvan, Rotterdam

Fotografie: Peter Visser

Dit artikel is verschenen in ArchitectuurNL 5-2012.

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,