Maliehuis Utrecht

Maliehuis Utrecht

Door: Petra Starink | 28-07-2014

In het Maliehuis in Utrecht is het bureau Born05 gevestigd. Maurice Mentjes ontwikelde een kantoorinterieur waarin de oude en nieuwe werelden parallel lopen. Het Utrechtse Maliehuis is een pand met historie en heeft verschillende functie gekend.

De naam dateert uit 1637 toen een simpele herberg clubhuis werd van het chique Maliespel, een balspel verwant aan golf.   Vanaf de 18e eeuw heeft het vervolgens dienst gedaan als herensociëteit, woonhuis, kantoor, school, showroom, bank en museum. Het pand werd geleidelijk verdubbeld en de buitengevels diverse malen ingrijpend aangepast. In de jaren ’60 en ’70 van de vorige eeuw onderging het interieur een drastische modernisering, terwijl de façade juist gerenoveerd werd in historiserende stijl. Dat alles heeft een reeks bouwsporen nagelaten. En hoewel het een Rijksmonument is, zijn alleen enkele geveldelen, een paar wanden in de entreehal en twee kelders origineel.

Transformatie oude en nieuwe wereld

Met zijn concept haakt Maurice Mentjens, die graag werkt vanuit symboliek, aan bij al deze transformaties. “Wat is oud, wat is nieuw?  Het interieurontwerp is het idee van een ontdekkingsreis. In elke ruimte is een andere werkelijkheid of  illusie gecreëerd. De entree begint bij het portaal met oranje glas, daarachter is de ontvangstbalie dat er uit ziet als een object uit de film A Space Odyssey. Het stucwerk en ornamenten lijken authentiek  maar deze decoratie is gloednieuwe en verwijst slechts in  overdrachtelijke zin naar de historie.

De echte historie is zichtbaar gemaakt in de aangrenzende ruimtes, waar de gestripte balklagen doen denken aan een renovatiepand ipv een statig rijksmonument. Elke etage heeft een ander interieur en een andere sfeer. De interne organisatie is opgebouwd als een boom. In het souterrain zijn de opslag, server, bekabeling en fotostudio te vinden. Via het trappenhuis met verticale expositiewand bereik je de de uitkijkpost van de strategische afdelingen.  Oude houten balken en enkele originele details worden afgewisseld met moderne interieurelementen waaronder glazen scheidingswanden. Met tapijt in een knoestig plankendessin is de sfeer van het oude pand deels weer teruggebracht.

De tweede en derde etage zijn recentelijk gerenoveerd en grotendeels intact gelaten. Hier zijn de werkplekken van de ontwerpers en programmeurs.  In de nok bevindt zich de ‘boomhut’, de ontspanningsruimte van Born05.  Houten meubilair, veel groentinten, beplanting en dakramen halen het buitengevoel binnen.

Bewuste kleuren

Kleur is volop toegepast en bewust ingezet als ondersteuning van de verschillende werkzaamheden en belevingsmomenten. Maurice Mentjens baseerde zijn kleurkeuzes op de kleurenpsychologie.

Zo is bijvoorbeeld de creatieve brainstormruimte in turquoise, een kleur die communicatie en creatief denken bevordert. Concentratieplekken zijn in geel gehouden, en het het blauw van de vergaderruimtes maakt  productief. Voor de grote vergaderruimte is gekozen voor zwart/wit , neutraal en representatief.

Het oude karakter van het gebouw is weer zichtbaar gemaakt. Wat in de jaren 70 werd toegevoegd zoals systeemplafonds is allemaal weer verwijderd. Het casco van de oude balklagen inclusief leidingenwerk is bloot komen te liggen.

Projectgegevens

Locatie Maliesingel 28 a, Utrecht
Opdrachtgever Born05
Design studio Maurice Mentjens
Projectteam Maurice Mentjens, Annet Butink, Lesley Ruijters, Bas Mercx
Projectmanagement Elan Bouwkundig Advies
Fotografie Arjen Schmitz

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.