Mansardedaken inspiratiebron voor De Egelantier

Mansardedaken inspiratiebron voor De Egelantier

Door: Petra Starink | 01-09-2015

In de zomer van 2015 is De Egelantier in Hilversum in gebruik genomen. Het monumentale rechthoekige complex is ontworpen door Molenaar & Co architecten. Het grote woon-zorgcomplex bestaat uit drie delen: een hoofdgebouw met zorgfaciliteiten en enkele aansluitende woongebouwen rond twee binnenhoven.  De mansardedaken en dakkapellen uit de jaren dertig waren een inspiratiebron voor het uiteindelijke ontwerp.

Tuinwijk door Dudok

Het gebouw beslaat het midden van een groot stratenblok in de Bloemenbuurt in Hilversum, een tuinwijk ontworpen door Willem Marinus Dudok in het begin van de 20e eeuw. De Egelantier kent een drieslag: een hoofdgebouw van vier lagen waarin zorgverlener HilverZorg is gevestigd met aanslui­tend twee hoven met appartementengebouwen van drie en vier lagen. In totaal heeft het complex 36 psychogeriatrische eenheden voor bewoners van de verpleegunit, 42 ruime zorg­woningen en 101 aanleunappartementen.

Atrium in het hoofdgebouw

Onder het hoofdge­bouw is een parkeergarage gevestigd. In het hoofdgebouw, op de begane grond rond het atrium is een groepspraktijk voor huisartsen, een apotheek, een kinderdagverblijf en restaurant gevestigd. Op de ver­dieping bevinden zich een fysiotherapeutisch centrum, kantoren, en de appartementen voor psychoge­riatrische patiënten en zorgbehoevende ouderen.

In het verlengde van het hoofdgebouw liggen de Binnenhof en Entreehof, twee rechthoekige hoven die via een poort met elkaar verbonden zijn. In elke hoek van de hof bevindt zich een entreehal met lift die uitkomt op de galerijen naar de woningen.

De Egelantier is stevig ingebed in de wijk, zowel architec­tonisch als sociaal. De vele kap­pen, mansardedaken en dakkapellen uit de jaren dertig in de directe omgeving waren een inspiratie voor het uiteindelijke ontwerp. Zo vormt het hoofdgebouw met zijn langgerekte vensterreeksen een ensemble met de daar tegenover gelegen school van architect Dudok.

Roodbruine baksteen

Het wooncomplex is uitgevoerd in roodbruine baksteen met metselwerkaccenten en oranje dakpannen; de galerijkant heeft wit gekeimde baksteen. De tuin is aangelegd naar een ontwerp van van Bosch & Slabbers.

Projectgegevens

LocatieEgelantierstraat 194, Fuchsiastraat , Hilversum
OpdrachtgeverDudok Wonen
GebruikersHilverzorg en participanten
ArchitectMolenaar & Co architecten
Ontwerp2008-2010
UitvoeringFase 1: 2011-2013 Fase 2: 2013-2015
HoofdaannemerHeijmans
FotografieLuuk Kramer
TuinontwerpBosch & Slabbers

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.