Mansardekap van staal en glas op monument Rokin

Mansardekap van staal en glas op monument Rokin

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-10-2006

Projectgegevens

Architect Archipel Ontwerpers, Den Haag
Opdrachtgever Heilbron – Van Paare Vastgoed, Den Haag
Adviseur Constructies Ingenieursbureau Broersma, Den Haag,
Oplevering 2002
Uitvoering Staalconstructie Constructiebedrijf Kemper, Den Haag
Uitvoering Glasconstructie Octatube, Delft
Bruto vloeroppervlak 196 m²
Tekst Egbert Koster
Foto's BOUW, Ron Tetteroo, Sjaak Henselmans, overige illustraties architect

Het is in tegenstelling tot eerdere projecten van deze architect met lichte stalen penthouses – het luchtgebonden bouwen – vanaf de straat vrijwel onzichtbaar. Het penthouse aan het Rokin is, in overleg met monumentenzorg, aan de buitenkant vermomd als een overgedimensioneerde mansardekap van grijs getint zonwerend glas en zinkplaat.
Aan de binnenkant blijkt het penthouse te bestaan uit één grote, open ruimte met aan alle kanten raamopeningen in uiteenlopende formaten, afgezien van sanitair en bergruimten. De twee verdiepingsvloeren worden doorsneden door grote vides annex trapgaten.

Talrijke kleinere raamopeningen in de zij- en achtergevels (deels in het werk bepaald) zorgen voor alzijdig daglicht en bieden onverwachte secundaire uitzichten.
De combinatie van een scheve onderbouw en een complexe dakvorm kostte niet alleen veel hoofdbrekens in de uitvoering maar resulteerde ook in uitgesproken plastische contouren van de binnenruimten. De definitieve vorm van de afwerking van de staalconstructie, stuc op gipsplaat, is uiteindelijk grotendeels in het werk bepaald, in nauw overleg tussen architect en opdrachtgever. Om toch iets van de achterliggende staalconstructie tastbaar te maken is in het interieur één grote stalen kolom in het zicht gelaten (brandwerend geschilderd). In de noodzakelijke koelcapaciteit wordt voorzien door zeven standaard airco-units die in de wanden zijn verzonken. De bouw van het penthouse is uitgevoerd zonder hoofdaannemer.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.