Maxima1 productietoren voor droge mortel

Maxima1 productietoren voor droge mortel

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 08-02-2010

De Maxima 1 is de nieuwste productietoren voor droge mortel van Maxit Nederland op industrieterrein De Hurk. De ligging aan de Dillenburgstraat, een invalsroute van Eindhoven, was voor de opdrachtgever aanleiding om iets bijzonders te doen met de toren, om er een landmark van te maken. Ontwerper en kunstenaar Jan Doms is daar behoorlijk in geslaagd, zonder daarbij de functionele eisen uit het oog te verliezen.

Projectgegevens

Ontwerpteam William van der Putten (Maxit)
Opdrachtgever Maxit Nederland, Eindhoven
Hoofdaannemer Maxit Nederland, Eindhoven
Adviseur Constructies M-tec, Neuenburg (D) (overig)
Start bouw Maart 2008
Oplevering Mei 2009
Bruto oppervlak 300 m2
Tekst Peter Visser
Foto's Jan Doms, ArchitectuurNL

De toren met een grondvlak van 15 bij 20 meter en een hoogte van 52 meter is gehuld in een stalen constructie en afgewerkt met stalen profielplaten, die gedeeltelijk geperforeerd zijn om voldoende licht en frisse lucht in de toren te hebben.

Overdag oogt de toren gesloten, maar als het donker is en het licht in de toren brandt, komt die als het ware tot leven en toont een deel van het productieproces. De perforaties hebben ook nog een gunstig effect op het geluid binnen, ze vormen een akoestisch schild dat het geluid dempt.

De vorm is enerzijds ingegeven door functionele eisen, anderzijds is het geïnspireerd door de Eva op het schilderij Het Lam Gods van de gebroeders Van Eyck, waar de opdrachtgever een groot bewonderaar van is. Een andere referentie uit de schilderkunst is het schilderij Drie Vrouwen van Ferdinand Léger, het golvende haar is vertaald naar de golvende huid van de toren.

Of het hier om een echt gebouw gaat of alleen maar om een ingepakte verticale productielijn, is punt van discussie. Zeker is wel dat deze Grande Dame, zoals de opdrachtgever de toren noemt, inderdaad een landmark voor Eindhoven is geworden, een blikvanger van de eerste orde.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.