Mecanoo ontwerpt sporthogeschool

Mecanoo ontwerpt sporthogeschool

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 11-11-2009

Architectenbureau Mecanoo uit Delft ontwerpt de nieuwe sporthogeschool van Fontys in de Genneper Parken in Eindhoven. Met de komst van de sporthogeschool wordt de eerste stap gezet in de transformatie van dit sportpark in een sport landgoed.

Vanaf 2012 maken 2.000 studenten en docenten dagelijks gebruik van de (top)sportfaciliteiten in hun eigen gebouw en gebouwen in de omgeving, zoals het Nationaal Zwemcentrum de Tongelreep en het Indoor Sportcentrum Eindhoven. Fontys Sporthogeschool, met ‘state of the art’ sportvoorzieningen en een integraal duurzaamheidconcept, huisvest straks drie studierichtingen van Fontys Sporthogeschool die nu nog gehuisvest is op de locaties Sittard en Tilburg.

Ontwerp van Mecanoo
Mecanoo heeft een sociaal sportgebouw ontworpen dat bijdraagt aan de levendigheid van Genneper Parken. Het slimme aan dit gebouw is dat de meeste sportaccommodaties op de eerste verdieping liggen. Hierdoor ontstaat geen dichte doos, maar een volledig transparante begane grond die een relatie aan gaat met de omgeving.

De compacte vorm heeft als bijkomend voordeel dat er ruimte over is voor een podium om het gebouw; in de vorm van een plint, die uitnodigt tot sport en ontmoeting in de openlucht. Een bakstenen daksculptuur, waarin het merendeel van de sportvoorzieningen zijn ondergebracht, rust op de transparante begane grond.

Letterlijk hoogtepunt vormt de klimtoren die als een baken op de hoek van het gebouw is gepositioneerd. Een enorm glazen venster biedt al van veraf zicht op de klimmers.


Duurzaam energiesysteem
Het gebouw krijgt een duurzaam energiesysteem, waardoor het grotendeels in de eigen energiebehoefte kan voorzien. De onderwijsfuncties in dit compacte gebouw zijn op het noorden georiënteerd. Aan de zuidkant krijgt het gebouw een overstek, waardoor er minimaal gekoeld hoeft te worden. Het energiedak levert energie via zonnewarmte.

Voorlopig ontwerp
Het voorlopig ontwerp van de Fontys Sporthogeschool wordt verder gedetailleerd. Het Definitieve Ontwerp staat gepland voor medio december. In november ligt het bestemmingsplan ter inzage. De bouw van de Fontys Sporthogeschool kost 18.1 miljoen euro, waarvan respectievelijk 6.1 miljoen voor rekening van Fontys en 12 miljoen van de gemeente Eindhoven.     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.