Meer daglicht en kostenbesparing dankzij slankere isolatie

Meer daglicht en kostenbesparing dankzij slankere isolatie

Door: Redactie ArchitectuurNL | 20-04-2017

Daglichttoetreding in gebouwen is van groot belang. Het heeft niet alleen een positieve invloed op onze nachtrust, lichaamstemperatuur en ons eetpatroon; het beïnvloedt ook stemmingen en leerprestaties. Gezien de grote hoeveelheid tijd die men binnenshuis en/of op de werkvloer doorbrengt, is het belangrijk aandacht te besteden aan daglichttoetreding in gebouwen. Dit start al bij het ontwerpproces.

Meer daglichttoetreding dankzij slankere isolatie

Met de introductie van zijn nieuwe Kingspan Kooltherm K108 Spouwplaat vergroot Kingspan Insulation de mogelijkheden voor daglichttoetreding tot wel 15 procent ten opzichte van het gebruik van minerale wol. Dankzij de lage lambdawaarde van 0,018 W/m⋅K in combinatie met een zeer geringe dikte, wordt het mogelijk slankere spouwmuren te creëren. Het resultaat? Men heeft meer ontwerpvrijheid en bereikt tevens een grotere equivalente daglichtoppervlakte – zelfs als de ontwerpen moeten voldoen aan hoge Rc-waardes. Maar er is ook meer daglichtvoordeel als men slank bouwt en er maar kleine daglichtopeningen mogelijk zijn. Bekijk hier het onderzoek.

Besparing op de totale bouwkosten

Het gebruik van de Kooltherm K108 Spouwplaat leidt door slankere spouwmuren niet alleen tot meer daglicht, maar biedt ook flinke kostenbesparingen ten opzichte van gebruik van traditionele materialen, zoals minerale wol. Zo toont onderzoek aan dat de besparing door het gebruik van de K108 Spouwplaat ten opzichte van minerale wol, bij een hoekwoning kan oplopen van ruim 1.800 euro bij Bijna Energie Neutrale Gebouwen (BENG) tot 2.900 euro bij Nul-op-de-Meter woningen (NOM). Dit komt niet zozeer door de kosten van de spouwplaten per vierkante meter, als wel door de integrale kosten voor een heel bouwproject. Dankzij de slankere spouwmuurconstructie zijn minder kosten nodig voor aansluitende bouwdelen, zoals de funderingsconstructie, het gevelmetselwerk, de raam- en deuraansluitingen en de dakaansluiting.

Gezondere gebouwen

Door de hoge thermische prestaties van de nieuwe spouwisolatieplaat van Kingspan en de verschillende verkrijgbare isolatiewaardes kan men voldoen aan de basiseisen, maar ook aan ambitieuzere niveaus zoals BENG en NOM. Bovendien is de plaat vezelvrij en niet schadelijk voor de gezondheid. Daarnaast is men met de spouwplaat reeds bij het ontwerp van gebouwen al in staat invloed uit te oefenen op daglichttoetreding. En dat betekent gezondere gebouwen – nu én in de toekomst.

Meer informatie via 0800 54 64 777 of morespaceforeveryone.com

Test: Kingspan Insulation B.V.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.