Meer licht in De Bron

Meer licht in De Bron

Door: Petra Starink | 18-09-2012

Kerkgebouw De Bron  in Amersfoort heeft een grote metamorfose ondergaan. Met een fraai vormgegeven, hoger dak, nieuwe gevels en entree heeft architect Marco Tavenier van Bureau MT De Bron een betere uitstraling en akoestiek gegeven.

Dit soort ingrijpende verbouwingen komen in kerkelijk  Nederland nog maar nauwelijks voor. Toch heeft deze opknapbeurt er voor gezorgd dat twee kerken De Opstandingskerk in Amsersfoort  en de Open Hof besloten te fuseren. Daardoor werd de Opstandingskerk verkocht en kwam er geld vrij om De Open Hof grondig te renoveren en daarmee om te dopen tot De Bron.

Het gebouw uit de 70’er jaren was een onmiskenbaar product van zijn tijd, maar voldeed al een tijd niet meer aan de eisen van nu. In de kerkzaal kwam weinig daglicht binnen, de entree was onopvallend en het (platte) dak was erg laag. Daardoor liet de akoestiek veel te wensen over. Vorig jaar nam het kerkbestuur  de Amersfoortse architect Marco Tavenier van Bureau MT in de arm. Hem werd gevraagd om te onderzoeken of, en op welke manier het mogelijk was om het gebouw weer
up-to-date te maken.

Projectgegevens

Locatie Vogelplein 1,Amersfoort
Opdrachtgever Protestante gemeente Amersfoort
Architect Bureau MT, Amersfoort ir. Marco W. Tavenier
Constructeur Pieters Bouwtechniek, Utrecht/Eindhoven, ir. Fred Schreuders ,Bart Hinnen,Saskia Kieboom
Adviseur akoestiek De Wolff, adviesbureau geluidbeheersing en akoestiek, Utrecht, ir. Frans de Wolff
Adviseur installaties WTB-buro, adviseurs installatietechniek, Amersfoort, M. Vleer
Aannemer Bouwonderneming van Bekkum, Amersfoort
Installaties W Installatietechniek De Vreeden bv, Amersfoort
Installaties E Mossink elektrotechniek bv, Hoevelaken
Installaties beeld en geluid HGT, Veenendaal
Oppervlakte gebouw ca. 1000 m2 bruto vloeroppervlakte
Inhoud gebouw ca. 4.500 m3 bruto inhoud
Foto's Dirk Verwoerd, Bureau MT, Amersfoort

Lichter en toegankelijker

“Om de akoestiek te verbeteren, hebben we een compleet nieuw en hoger dak ontworpen,” licht Tavenier toe. “Door deze bijzondere dakvorm, in combinatie met de nieuwe entree en gevels, heeft de kerk nu een veel lichtere en toegankelijker uitstraling.
Dankzij de metamorfose heeft het gebouw nu een veel opener en uitnodigend karakter.  Naast de architect heeft ook Bouwonderneming Van Bekkum hier een schitterende klus geleverd. Het  samen bouwen aan de nieuwe kerk, met de inzet van veel vrijwilligers, leidde tot een hechtere gemeenschap. Op deze manier hebben wij als gefuseerde wijkgemeente van de nood een deugd gemaakt. We hebben nu een gebouw dat helemaal past bij een eigentijdse kerkgemeenschap: kerk ín en vóór de wijk zegt het kerkbestuur.

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.