Meidoorneiland Weesp

Meidoorneiland Weesp

Door: Petra Starink | 19-11-2013

Bakers Architecten heeft een appartementencomplex ontworpen op het Meidoorneiland in Weesp. De locatie vormt een overgangsgebied tussen de flat aan de westelijke zijde en de lagere bebouwing aan de overige zijden.

Het appartementencomplex met 54 sociale huurappartementen met een halfverdiepte parkeergarage onder het gebouw volgt de contouren van de locatie, waardoor er een U‐vormige plattegrond ontstaat met een omsloten binnentuin. De hoofdontsluiting van het gebouw wordt gemarkeerd door een grote glasprint met meidoorns. In de zijstraten hebben de onderste appartementen een eigen entree met een trap, daardoor ontstaat er een aansluiting van het gebouw op het maaiveld.

De andere appartementen worden ontsloten via de binnentuin en de galerijen, die daaraan zijn gelegen. De appartementen hebben royale balkons en de bovenste zijn voorzien van een dakterras.Door de gevarieerde kap is het ook gelukt om ondanks het grote programma een goede bezonning van deze binnentuin te creëren. Tuinarchitecte Hanneke Vroon heeft  een tuinontwerp gemaakt wat nu het  collectieve hart vormt van het woningbouwcomplex.

De appartementen zijn levensloopbestendig. Ze zijn voorzien in specifieke voorzieningen voor senioren zoals een ip-data netwerk voor domotica.

Er is een hogere energielabel (A++) gerealiseerd dan wetmatig voorgeschreven. Naast de architectonische en bouwkundige aandacht voor verfijningen van de schil, zijn de appartementen voorzien van een lage temperatuursverwarming met een warmte‐koudeopslag en zijn er zonnepanelen in het project geïntegreerd.

Projectgegevens

LocatiePapenlaan, Weesp
ArchitectBakers Architecten
Project teamJan bakers, Frank Stahl (projectarchitect) Erik Feenstra, Remko Verkaar, Jeroen Snel, Noor van der Loo
OpdrachtgeverDe Woningbouw, Weesp
ConstructeurBartels Consulting Engineers
AannemerVan Bekkum Bouw
Projectomvang5.200 m2
Ontwerp2008/2009
Oplevering2013
Bijzonderheden appartementenseniorenwoningen, energielabel A++, IP-data systeem/domotica, Photovoltaic/ warmte -koudeopslag
FotografieFrank Stahl, Utrecht
TuinarchitectHanneke Vroon

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.