MFA Gaanderen

MFA Gaanderen

Door: Petra Starink | 09-01-2018

De multifunctionele accomodatie (MFA) Gaanderen is ontworpen door ARX architecten als een compact en eenduidig gebouw. Binnen het tweelaagse gebouw bevinden zich verschillende functies zoals basisschool Gaanderwijs en voetbalvereniging VVG. Voor de “leesbaarheid” van het gebouw is op subtiele wijze onderscheid gemaakt in het karakter tussen de verschillende gebouwfuncties.

Opvallende entree MFA

De opvallende gezamenlijke entree is een belangrijk element. Het entree-element “doorklieft” het gebouw als een wig waarbij het onderscheid ontstaat tussen een linker deel (de school) en een rechter deel (de sport). Ook binnen in het gebouw is dit element herkenbaar en geeft het vorm aan het centrale hart van het gebouw, zowel op de begane grond als op de verdieping. De wig steekt aan de voorzijde door de hoofdmassa naar buiten waardoor de entree als element extra opvalt.

Hellend dak

Aan de rechterzijde van de entree bevindt zich de “Sport”. Het dak aan deze zijde is licht hellend en eindigt in een forse luifel aan de zijde van het voetbalveld. De sportfunctie kenmerkt zich door de open en transparante kantine met een overkapt buitenterras op de verdieping. In de plint op de begane grond zijn de meer gesloten functies gesitueerd waaronder de kleedkamers met douches. Onderdeel van de metselwerk plint is de tribunetrap die daarmee onderdeel uitmaakt van de totale hoofdmassa.

Vorm en kleur

Aan de linkerzijde van de entree bevindt zich de “School”. Dit deel bestaat volledig uit twee bouwlagen voorzien van een plat dak en een heldere gevelstructuur met grote raampartijen. Op de hoek van het gebouw aan de zijde van de toegang tot het gebied is een opvallend overhoeks kaderaccent geplaatst. Het gebouw heeft door de vorm en de kleur een eigentijdse uitstraling. Er is sprake van een duidelijk herkenbare eenheid van het gebouw. Er wordt een donker kleurige baksteen toegepast waarbij de gevel aan de schoolzijde op subtiele wijze wordt voorzien van fel-gekleurde accentstenen die her en der in het metselwerk “gestrooid” zijn. Daarmee krijgt de school een speelse uitstraling die zichtbaarder wordt naarmate je het gebouw nadert. Ook ontstaat daarmee op detailniveau een onderscheid in het karakter tussen sport en school. Door het toepassen van enkele gekleurde vlakken op de beganegrond wordt de speelsheid van de school verder vergroot.

Vide vormt hart van school

Een grote hal met vide bij binnenkomst vormt het hart van de school. Je hebt hierdoor meteen een prima oriëntatie in het gebouw. De ruime klaslokalen hebben per 2 lokalen een verwerkingsruimte. Garderobes en kasten zijn slim geïntegreerd in het gebouw in de wand tussen lokalen en gangen. Grote glaspartijen zorgen voor zichtlijnen en contact zonder storend te zijn. Door de toepassing van tapijtvloeren heeft de school een zeer goede akoestiek.

Energieneutraal

Er zijn hoge eisen gesteld aan het klimaat en de duurzaamheid van het gebouw. De school is ontworpen conform Frisse Scholen klasse B en heeft een gemiddelde GPR gebouw score van 9. Er wordt zelfs een 10 behaald voor het onderdeel Energie, waarmee het gebouw energieneutraal is.

Projectgegevens

Naam project MFA Gaanderen
Locatie Pelgrimstraat 59c, Gaanderen
Programma/functie Basiscshool, MFA, huisvesting voetbalclub  
Architectenbureau ARX architecten
Projectarchitect Hugo Lenselink
Projectteam H. Lubbers, H. Lenselink, R. Schooneveldt, G. Kraayenbrink  
Opdrachtgever(s) Gemeente Doetinchem
Hoofdaannemer Klomps bouwbedrijf Dinxperlo  
Interieurontwerper clipL2R Marijke van  de Vorstenbosch. Bewegwijzering: Pascale Companjen grafisch vormgever  
Adviseur constructie Wiggers
Adviseur installaties Bongerts jansen  
Oplevering juni 2017
Bruto vloeroppervlakte 2266 m²
Beeld Petra Appelhof

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    %d bloggers liken dit: