MFA Vlechtwerk

MFA Vlechtwerk

Door: Petra Starink | 26-04-2018

In Werkendam staat multifunctionele accommodatie (MFA) Vlechtwerk: het thuis van twee basisscholen, kinderopvang, gymzaal, bibliotheek én dorpshuis. Met de aangrenzende rivierdelta de Biesbosch als inspiratiebron, creëerden Olivier | No Label Architecten, een combinatie van de architectenbureaus No Label uit Rotterdam en Olivier + Partners uit Werkendam, een gebouw met meanderende ruimten, net als de kenmerkende kreken in het gebied. Het resultaat is een multifunctioneel, efficiënt gebouw.

MFA

‘Er is steeds meer behoefte aan multifunctionele accommodaties’, vertelt Annemiek Braspenning van No Label. ‘Deze MFA gaat nog een stap verder dan een ‘gewone’ Brede School. Naast de scholen, opvang en bibliotheek, is er ook een dorpshuis met professionele keuken, dat wordt beheerd door mensen met een verstandelijke beperking.

Aula als een soort dorpsplein

‘De aula is een soort dorpsplein en wordt makkelijk samengevoegd met de gymzaal, het speellokaal en het dorpshuis,’ vertelt Gerben Vos van Olivier + Partners, ‘zodat er één grote ruimte ontstaat. Deze ruimte kan dus worden gebruikt voor kleine groepen, maar ook voor grote evenementen.

Gebouw geïnspireerd op de Biesbosch

Het compacte gebouw is geïnspireerd op de Biesbosch en wordt doorsneden door een meanderende ruimte. Net als de kreken van het Biesboschlandschap. Iedere gebruiker krijgt hierdoor een eigen ‘eiland’. De centrale kreek vormt het hart. Een binnenplein, dat door de dubbele hoogte heel licht en ruimtelijk is en uitnodigt elkaar te ontmoeten. De gebogen wanden en de houten afwerking doen denken aan de rietkragen van eilanden. Dat oogt warm en vriendelijk en leidt tot een goede akoestiek.

Leerpleinen

In beide scholen zijn leerpleinen opgenomen, die grenzen aan de aula en toegang geven tot de lokalen. Deze ruimtes hebben hun eigen kleur, inrichting en indeling: passend bij de betreffende school. ‘Onderwijsvisie en ontwerp gaan hier hand in hand’, vindt Slijkoort. ‘Wij kunnen in deze MFA het ‘onderwijs van de toekomst’ realiseren.’ ‘Door lokalen een eigen buitendeur te geven, kunnen ze ook door derden worden gebruikt’, vertelt Braspenning. ‘Zo kan het gebouw meebewegen met de tijd en het wisselende aantal kinderen.’ Drastische aanpassingen zijn ook mogelijk: alle binnenmuren kunnen probleemloos worden verwijderd. ‘Deze MFA kan de komende zestig jaar mee.’

Natuurlijke zonwering

De GPR-score, die de duurzaamheid aangeeft, is hoger dan de gemeente ambieerde: 8,0. Het ontwerp, zeer goede isolatie, natuurlijke zonwering, ventilatieroosters met warmteterugwinning en doordacht gebruik van daglicht en bewegingssensoren, dragen daar allemaal aan bij. Gebruiksgemak en persoonlijke keuzes speelden een belangrijke rol. ‘Iedere leerkracht kan zelf de temperatuur regelen of een raam openzetten’, vertelt Vos. ‘Dat bevordert het comfort enorm.’ Ook over licht, akoestiek en geluid is goed nagedacht: dat blijkt uit de normering Frisse School klasse B. Als in de toekomst zonnepanelen zijn toegevoegd, is MFA Vlechtwerk zelfs bijna energieneutraal (BENG).

Onderhoudsarme materialen

De exploitatiekosten van dit duurzame gebouw zijn laag, omdat het meerjarenonderhoudsplan leidend was. Er is bewust gekozen voor onderhoudsarme materialen. Het dorpshuis en de bibliotheek zijn overdag gewoon toegankelijk voor bewoners. ’s Avonds zijn ook de gemeenschappelijke ruimtes het domein van verenigingen.

Total engineering

De architecten van MFA Vlechtwerk voerden de total engineering van deze nieuwbouw uit. Recentelijk werkten beide partijen op eenzelfde basis aan Brede School De Esdoorn in Sleeuwijk, waarin twee scholen, kinderopvang, gymzaal en bibliotheek zijn gevestigd.

Op woensdag 25 april 2018 is het gebouw officieel geopend.

Projectgegevens

Naam project MFA Werkendam
Locatie H.J. Roubossstraat, Werkendam
Architectenbureau Olivier| No label Architecten  
Opdrachtgever(s) Gemeente Werkendam
Hoofdaannemer Klaassen
Bruto vloeroppervlakte 3600 m²
Beeld Maurits van Hout, Janinja Olivier

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.