Minimalistisch detaillering voor villa in Bergen

Minimalistisch detaillering voor villa in Bergen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 02-10-2006

Projectgegevens

ArchitectDe Vries Uitterhoeve architecten, Alkmaar
OpdrachtgeverSjef en Toos Ramakers
HoofdaannemerBouwpartners Van Stralen en Rood, Heerhugowaard
Adviseur ConstructiesJaspers bouw en constructie, Alkmaar
Adviseur InstallatiesFloris, Heerhugowaard
Adviseur BouwkostenKolom bouw, Alkmaar
Bruto inhoud650 m3
Bruto vloeroppervlak220 m2
Opleveringnovember 2003

Leveranciers
Aluminium gevelbekledingToes montage, Schagen
GlasAlutherm, Heerhugowaard
DeurenAnyway Doors, Heerlen
TekstPeter Visser
Foto'sMartin Thomas

Eenmaal binnen is het huis opvallend licht. Het licht valt binnen door ramen in zij- en achtergevel en via het dak boven de overloop. De ramen van de woonkamer lopen letterlijk van de grond tot het plafond en gaat zelfs de hoek om. Hierdoor is de overgang tussen binnen en buiten bijna onzichtbaar. Het liefst had de architect ook de schuifpui in louter glas uitgevoerd, maar dat bleek technisch niet uitvoerbaar. Wel uitvoerbaar was de speciale hoekverbinding van het isolatieglas. Het zijn niet de gangbare twee platen die tegen elkaar gezet zijn, maar het binnen- en het buitenblad zijn afzonderlijk aan elkaar gelijmd, waardoor de spouw de hoek om gaat en de hoek van binnenuit zo goed als onzichtbaar is.

De ramen zelf zijn onzichtbaar geplakt en gekit in een aluminiumprofiel, waardoor er geen zichtbaar kozijn is (zie detailtekening).
Het hele huis is een toonbeeld van minimale detaillering, bijna alle aansluitingen tussen verschillende materialen gaan naadloos in elkaar over. Zelfs de rolgordijnen in de woonkamer zijn weggewerkt in het plafond. Architect Rob de Vries was meubelmaker voordat hij architect werd, en dat verklaart voor een deel zijn detaillistische werkwijze. Het huis zit op wens van de opdrachtgever vol met domotica, die zelfs vanaf de andere kant van de wereld te bedienen is.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.