Moderne boerenschuur

Moderne boerenschuur

Door: Jacqueline Knudsen | 06-11-2012

Op de grens van oude lintbebouwing langs de Lookwatering en de nieuwe woonwijk Look-West ten westen van Den Hoorn bij Delft, bouwde architect Robert Alewijnse van DP6 architectuurstudio een dubbelwoonhuis. In de grootste van de twee woont hij zelf met zijn vrouw en drie kinderen. Een echt familiehuis noemt hij het zelf, helemaal afgestemd op de behoeften van het gezin. Alewijnse deelt zijn ervaringen als ontwikkelaar, ontwerper en bewoner.

Het dubbelwoonhuis is ontworpen als één geheel. De oostelijke woning (rechts) is specifiek ontworpen voor het gezin van de architect. Aanvankelijk dacht Alewijnse om de andere woning voor vrienden te ontwerpen, maar hij zag hiervan af om helemaal vrij te zijn in zijn ontwerp, niet beperkt door wensen van zijn toekomstige buren. De zeer transparante zuidoostgevel is gericht op de tuinen, die aan drie zijden worden omsloten door slootjes.

De centraal gelegen trappen vangen veel daglicht door een groot venster op het noorden en een dakvenster. Hier de tweede verdieping met de kamers van de kinderen, die alledrie een kamer wilden onder het schuine dak.

De noordwestgevel is relatief gesloten. De zwarte gepotdekselde gevels en het aluminiumkleurige golfplaten dak refereren aan boerenschuren in deze streek. De woning van Alewijnse heeft drie daklichten op het noordwesten, de buren wilden – spijtig genoeg vindt Alewijnse – daklichten aan de andere kant.

Oostaanzicht, een brede veranda vormt de overgang van buiten naar binnen en weert ’s zomers de hoge zon uit de woningen. De gladde stucgevel contrasteert met de robuuste houten gevel. De glazen hoek is van binnen en buiten een mooi detail. Omdat bij de overstekken ook de onderzijde van de golfplaten zichtbaar zijn, zijn de platen dubbel aangebracht, rug tegen rug.  Dankzij het grote venster is er veel daglicht in de trap en de open werk- en speelruimte op de verdieping. De kozijnen zijn weggewerkt achter de houten gevel en de deuren in de voor- en zijgevels zijn uitgevoerd in cortenstaal. Het aluminiumkleurige dak weerkaatst de kleur van de hemel.

Projectgegevens

Locatie Hoorn
Opdrachtgever Familie Alewijnse-Verweij
Architect DP6  architectuurstudio Delft
Projectteam Robert Alewijnse, Bart Withagen, Rik den Heijer
Adviseurs Bartels Ingenieurs voor Bouw & Infra, Veenendaal en Epos EP Advies, Delft
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Schotte, Pijnacker
Bruto vloeropervlakte dubbelhuis 426 m2
Bouw 2010-2011
Tekst Jacqueline Knudsen
Fotografie Christian Richters, Jacqueline Knudsen

De woonhuizen hebben een grote passieve energiezuinigheid. De gesloten noordwestgevel weert de avondzon en de transparante zuidoostgevel vangt vooral de ochtendzon. Gevels en daken zijn voorzien van zware isolatiepakketten. In de cortenstalen deuren kon geen kattenluikje, deze is door de gevel heen gemaakt en heeft door de grote dikte meer weg van een kattensluis. De kat zorgt dus voor een significant lek in de isolatie. Een wilde wingerd zal in de loop der jaren de gevel begroeien.

De woning van familie Alewijnse bestaat uit gesloten en open zones. Aan de gesloten voorgevel zitten dichte ruimten zoals de berging, toilet en hal. De woonkamer staat in open verbinding met beide verdiepingen via een vide. Vanaf de open werk- en computerruimte op de eerste verdieping is direct contact mogelijk met alle ruimten in huis en er is zicht op de tuin. De ruimte wordt ook door de kinderen gebruikt voor computerspellen. Het lage meubel rechts voor printer, spelcomputer en tv, is bekleed met dezelfde eikenfineer panelen die vanuit de keuken langs de trap naar de verdieping zijn toegepast. De bovenzijde is een plaat walsstaal. In het gesloten wit gestucte volume links zitten slaapkamers.

De woonkamer is een grote open ruimte waarin ook het keukenblok en de eettafel staat. De lichtgrijze troffelvloer en de wit gestucte wanden en plafond zorgt voor een strakke afwerking. Leidingen en gordijnrails konden in de 1cm dikke stuclaag worden weggewerkt. 11. Over de gehele breedte en hoogte heeft de woonkamer een glaswand met een grote houten schuifpui naar de veranda. De oregon pine schuifpui en het enorme kruiskozijn zijn verzonken in de vloer en wand, waardoor de overgang van binnen naar buiten nog vloeiender is. Hier en daar zijn er donkere accenten in het lichte interieur, zoals hier de houtkachel.

De wand tussen trap, woonkamer en hal is ook als kastenwand uitgevoerd. Dankzij de kastenwanden is het huis zeer opgeruimd. Het keukenblok en de kastenwanden zijn afgewerkt met eikenfineer. De keukenfabrikant leverde een paar keer verkeerde panelen, en ook granieten keukenblad was pas bij de vierde levering in orde. Alewijnse had veel betere ervaringen met meubelmakers dan met de keuken- en kastenbedrijven. Het granieten blad vertoonde eerst vetvlekken, maar is inmiddels egaal gekleurd en praktisch in gebruik. Achter de wand rechts bevindt zich een ruimte met stellingkasten en een buitendeur. Hier is de tandenpoetsplek en hangen jassen. Hier mag het een rommel zijn, zodat het keukenblok opgeruimd blijft.

Gerelateerd

Tags:
5 Reacties Schrijf een reactie

  1. addy de boer

    Bedankt voor de tip! De tentoonstelling van Glenn Murcutt is een echte aanrader voor iedereen die iets heeft met zintuiglijke rurale architectuur. Dit weekend voor het laatst te zien in CIVA, Espace Architecture La Cambre Horta, Place Flagey, 19 bis Bruxelles.

    Reageer
  2. Jacqueline Knudsen

    Er is nu een expositie over Glenn Murcutt in het CIVA in Brussel! http://www.civa.be/sub/01_1_show.asp?agid=108

    Reageer
  3. Robert Alewijnse

    Bedankt voor de complimenten. Ik ben fan van Glenn Murcutt.

    Reageer
  4. Jacqueline Knudsen

    Ja Addy, op zulke praktische details let de architect als hij er zelf gaat wonen. De behoeften, wensen en eisen van zijn opdrachtgevers (in dit geval vrouw en kinderen) zijn uiteraard zo goed gecommuniceerd dat een zeer efficiente en aangename woonmachine op maat is gecreëerd. Die superpraktische details, die het leven veraangenamen, ontbreken doorgaans helaas.

    Reageer
  5. addy de boer

    Grappige tekst met details over vetvlekken en tandenpoetsplekken, kortom het wel en wee van een gezin van alledag. Kom daar maar eens om!
    Verder een prachtig project met erg fijne (veranda)overstekken die me doen denken aan het werk van Glenn Murcutt. Mooi hoor!

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.