Nieuwe trainingsaccomodatie Feyenoord

Nieuwe trainingsaccomodatie Feyenoord

Door: Petra Starink | 12-01-2017

Feyenoord en de gemeente Rotterdam hebben een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de bouw van een nieuw trainingscomplex voor het eerste elftal. Er kan nu gebouwd worden op het voormalige terrein van VV Hillesluis. Het ontwerp van het complex is van MoederscheimMoonen Architects. De gevel -en dakvorm is beeldbepalend en is een scherp vormgegeven schil die in één vorm ook een royaal dakoverstek richting de zuidelijk gelegen velden creëert.

Het Rotterdamse architectenbureau werkt al geruime tijd aan diverse vastgoedvraagstukken die bijdragen aan het topsportklimaat van de club. Zo wordt er door het bureau ook ontworpen aan het nieuwe onderkomen van de Feyenoord Academy en Sportclub Feyenoord, waarvoor al eerder een samenwerkingsovereenkomst met de gemeente werd getekend.

Alle faciliteiten bijeen

In het gebouw zijn allerlei faciliteiten opgenomen die in deze tijd horen bij een professionele voetbalclub. Een groot deel van het gebouw staat in het teken van sportmedische faciliteiten en afdelingen die zich bezig houden met research en de prestaties van spelers. Dit wordt ondersteund door diverse kantoren, een auditorium, een restaurant, ontspanningsruimtes en natuurlijk de kleedfaciliteiten met diverse wellness-voorzieningen. Rondom het gebouw worden twee voetbalvelden en een aparte keeperszone aangelegd, voorzien van de modernste analysetechnieken.

Interactie tussen veld en gebouw

Architect Erik Moederscheim: “Het gebouw is ontworpen met het idee van zoveel mogelijk transparantie en interactie tussen velden en gebouw. Richting de naastgelegen Buitendijk is de gevel als een scherm vormgegeven waardoor het gebouw hier een rug creëert.

Gevel en dak beeldbepalend element

Deze gevel is een scherp vormgegeven schil die in één vorm een royaal dakoverstek richting de zuidelijk gelegen velden creëert. Het is opgebouwd uit trapeziumvormige strekmetalen panelen van cortenstaal met verschillende perforatiegraden. Dit creëert een dynamisch patroon met op verschillende plekken scherp vormgegeven raampartijen die zowel in als áchter deze dubbele gevel zitten. De gevel- en dakvorm is hét beeldbepalende element van het gebouw en weerspiegelt het karakter van de club, en het kleurt een beetje rood.

Het gebouw is verankerd op de locatie met een integraal ontworpen buitenruimte en landschapselementen die de architectuur van het gebouw, en de sfeer van de club, ondersteunen. De bouw van het complex start medio 2017.

Projectgegevens

Naam projectTrainingscomplex Feyenoord
LocatieRotterdam
Programma/functieKantoor, fitnesszone, restaurant, lounge
ArchitectenbureauMoederscheimMoonen Architects
ProjectarchitectErik Moederscheim
ProjectteamJelle Rinsema, Ruud Moonen, Paul van Duijvenbode, Sulejman Gusic, Massimo D’Alessio
Opdrachtgever(s)Feyenoord Rotterdam N.V.
LandschapsarchitectKybys
Adviseur constructieIMd raadgevende ingenieurs
Adviseur installatiesTechniplan
Adviseur bouwfysicaLBP|Sight
Start bouwmedio 2017
Oplevering2018
Bruto vloeroppervlakte2700 BVO m²
BeeldMoederscheimMoonen

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.