MoederscheimMoonen ontwerpt woongebouw Scheepsmakershaven Rotterdam

MoederscheimMoonen ontwerpt woongebouw Scheepsmakershaven Rotterdam

Door: Petra Starink | 23-01-2019

MoederscheimMoonen Architects gaat een nieuw woongebouw ontwerpen aan de Scheepmakershaven in Rotterdam. Ontwikkelaar en bouwer Stebru heeft het ontwerp van het Rotterdamse architectenbureau na een architectenselectie gekozen als winnaar. Het uitgangspunt voor het ontwerp was om bij deze ontwikkeling de beeldbepalende wederopbouwarchitectuur van de huidige kantoorpanden zo veel als mogelijk te behouden. Het gebouw krijgt een mix van verschillende woningtypen en commerciële functies, waarbij de buitenruimte in de vorm van royale balkons de bewoners een spectaculaire ervaring geeft van het stadscentrum.

De Scheepsmakershaven Rotterdam

De Scheepmakershaven is onderdeel van Maritiem District en is van oorsprong een havengebied, wat nu getransformeerd wordt tot hoogwaardig woon- en leefgebied. Het gebied kenmerkt zich door de aanwezigheid van veel hoogbouw zoals de Red Apple, 100Hoog en diverse nieuwe hoogbouwprojecten.  Vrij recentelijk is door de gemeente Rotterdam in kaart gebracht waar in dit gebied nog waardevolle wederopbouwarchitectuur te vinden is en zo heeft het de locatie voor dit nieuwe woongebouw aangemerkt als zeer waardevol. De gevels van de bestaande kantoorgebouwen tonen het typische karakter van strokengevels en compositiegevels uit die tijd en dienen om die reden zo veel mogelijk behouden te blijven.

Woongebouw als optopping ontworpen

Het ontwerp van MoederscheimMoonen neemt maximaal behoud van de bestaande gebouwen als vertrekpunt voor de verdere uitbreiding ervan. Binnen een vooraf vastgesteld maximaal bouwvolume is het woongebouw als een ‘optopping’ ontworpen en contrasteert het in haar architectuur met de bestaande gebouwen. Inspiratie is hierbij gevonden in het alom verbindende water dat het Maritiem District kenmerkt.

Daktuin

Architect Erik Moederscheim:’Het ontwerp gaat niet zozeer over hoogste toren van de Wijnhaven maar meer om elegantie en klasse die het, tezamen met maximale transparantie en vloeiend vormgegeven buitenruimtes, tot een zeer bijzondere plek gaan maken om te wonen. Tussen de bestaande gebouwen en de nieuwbouw zit bovendien een bijzondere laag waar we een gemeenschappelijke ruimte ontworpen hebben in de vorm van een huiskamer en een daktuin. Dit wordt dé ontmoetingsplek van het gebouw”.

Start bouw medio 2020

Het geheel is ontworpen binnen een efficiënt volume met een maximale footprint dat zich zoveel mogelijk conformeert aan de voorgevel aan de Scheepmakershaven. Het woongebouw wordt hierdoor compact en het maximaliseert het uitzicht vanuit de appartementen. Streven is om medio 2020 te kunnen starten met de bouw van het woongebouw.

Projectgegevens

Naam project Woongebouw Scheepmakershaven
Locatie Scheepmakershaven Rotterdam
Programma/functie Appartementen, kantoren, commerciële ruimte en parkeren
Architectenbureau MoederscheimMoonen Architects
Projectarchitect Erik Moederscheim
Projectteam Sulejman Gusic, Daniel Enciu, Josh Watts, Manuel Mesa Sanchez
Opdrachtgever(s) Stebru
Start bouw 2020
Bruto vloeroppervlakte 7.500 m²
Beeld MoederscheimMoonen Architects

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.