Montessorischool Amsterdam-IJburg

Montessorischool Amsterdam-IJburg

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 15-09-2009

Projectgegevens

ProjectteamLeon Teunissen, Johan Selbing, Han Harleman
OpdrachtgeverStadsdeel Zeeburg Amsterdam
Hoofdaannemer Huib Bakker Bouw, Heemstede
Adviseur ConstructiesVan Rossum Raadgevende Ingenieurs, Amsterdam
Adviseur InstallatiesIngenieursbureau Ebatech, Amsterdam
Adviseur bouwfysica en akoestiekNelissen Ingenieursbureau
Start bouwjanuari 2007
Opleveringapril 2008
Bruto vloeroppervlakte2350 m2
Programmabasisschool, dag- en naschoolse opvang
Bouwkosten € 3.300.000, incl. installaties (€ 600.000), excl. inrichting en BTW
Aluminium kozijnenWidam Aluminiumbouw, Hoorn
Aluminium geprofileerde plaat met gekleurde pvc-Metal Cladding Systems, Ingen Cocoon Holland, Almere
TekstPeter Visser
Foto'sJeroen Musch

De Montessorischool Steigereiland is een langgerekt gebouw van twee verdiepingen gelegen aan een parkje. Door zijn afmetingen sluit het gebouw goed aan bij de omringende woningbouw, maar de materialisatie maakt duidelijk dat dit gebouw een speciale functie heeft. Vooral de blauwe aluminium gevel met golvende daklijn op de eerste verdieping springt er visueel uit. De begane grondgevel, die kwetsbaarder is, is om die reden uitgevoerd in neutrale betonsteen en glas.

Tussen school en parkje ligt het speelplein met de ingangen van school en opvang, waardoor het parkje eigenlijk onderdeel van het schoolplein is, een veilige en ruime speelruimte voor de kinderen. De hele begane grondgevel langs het schoolplein is van glas, waardoor binnen en buiten in elkaar overgaan. Op de begane grond bevinden zich de bibliotheek en de speelkamer, die samengevoegd kunnen worden tot een grote ruimte voor bijeenkomsten en muziekuitvoeringen, een specialiteit van deze school.
Op de verdieping liggen de lokalen aan de langsgevels, waarbij de gang ertussen is opgerekt tot een grote ruimte voor zelfstudie. De verschillende typen lokalen hebben verschillende hoogtes en geven daardoor een gevoel van ruimte. Bovendien resulteren de hoogteverschillen in de bijzondere gevel- en dakvorm. De lokalen aan de schoolpleinzijde hebben een prachtig uitzicht over het parkje en het water verderop.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.