Mosae Forum Maastricht

Mosae Forum Maastricht

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-02-2009

Wat nu Mosae Forum heet, stond bijna 20 jaar geleden al in de plannen van de gemeente Maastricht te boek als het Markt-Maas Project: bedoeld om de verbinding tussen het centrum van de stad en de Maasoevers tot stand te brengen. Dat gebeurt met Mosae Forum zowel architectonisch als economisch.

Het complex betekent een forse uitbreiding van het autovrije winkelgebied, brengt nieuw élan langs de Maas en bezorgt het ambtenarenapparaat een fraaie, centraal gelegen werkplek en een jaloersmakend panoramaterras.

Maastricht was na Céramique weer aan iets nieuws toe, schrijft de gemeente zelf in een fraaie publicatie over het nieuwe gebied. Mosae Forum heeft weliswaar een iets andere schaal, maar zorgt er ook weer voor dat het centrum zich uitbreidt langs de oevers van de Maas. Dit keer in noordelijke richting. Het zwaartepunt van de stad verlegt zich langzaamaan enigszins in die richting met de toekomstige ontwikkeling van een wijk als Belvédère bij de historische binnenhaven het Bassin.
Mosae Forum herbergt het stadskantoor, maar ook winkels, woningen en parkeerplaatsen. Een flink gedeelte van het complex bevindt zich ondergronds. Dat geldt uiteraard voor de parkeergarage, maar ook voor MosaeGusto, een zeer luxueuze en uitgebreide serie delicatessenwinkels in de gewelven, waarvan het overigens zeer de vraag lijkt of die zich weten te handhaven.

Twee delen verbonden door luchtbrug
Mosae Forum bestaat uit een noordelijk en een zuidelijk deel, die op niveau 2 zijn verbonden door een luchtbrug. Op de begane grond – aan de zijde van de Maas – bevindt zich de entree van het stadskantoor. Bezoekers melden zich bij de receptie en gaan daarna direct de trap op, daar bevinden zich de balies.

Die publieke ruimte met loketten is grotendeels ingericht met meubilair uit het oude stadskantoor, dat ooit op dezelfde plek stond. Stoere houten banken, tafels en krukken, van de hand van Dom Hans van der Laan. Bij het ontwerp van de nieuwe balies en schotten tussen de loketten is aansluiting gezocht bij die sobere en monumentale stijl. Een mooi eerbetoon aan deze monnik-architect, die tot zijn dood in 1991 in de nabijgelegen Abdij St. Benedictusberg bij Vaals woonde.

Het masterplan en het noordelijk deel van Mosae Forum werden ontworpen en ingericht door de neven Jo en Geert Coenen. Voor het zuidelijk deel tekende de Belgische architect Bruno Albert. Dat levert twee gebouwdelen op die duidelijk familie van elkaar zijn, maar toch zeer verschillend. Beiden werken met aluminium, grijze natuursteen en glas, maar passen het anders toe. Albert koos bijvoorbeeld voor een exterieur met glazen lamellen, waar Coenen voor geprononceerder aluminium koven koos. Het gebouwdeel van Coenen kent ronde vormen, Albert houdt het strak en recht.

Om de koppeling tussen markt en Maas tot stand te brengen werd het gebied tussen de beide gebouwdelen autovrij gemaakt. Vanaf de Wilhelminabrug wordt de verkeersstroom om het nieuwe complex heen geleid richting markt.

Variëteit aan werkplekken
De nieuwe huisvesting betekent voor het ambtenarenapparaat ook dat flexwerken de norm is. Dat zorgt ervoor dat externen maar in een beperkt gebied, aan de Maaskant van het pand, kunnen komen: met open werkplekken en het ontbreken van echte kamers is het logisch dat buitenstaanders worden geweerd uit de kantooromgeving.

Het nieuwe stadskantoor biedt 637 werkplekken voor 855 medewerkers. Iedereen heeft uiteraard een persoonlijke locker en trolley, en één meter plankruimte. Wie langer dan een uur van zijn plek is wordt geacht uit te loggen en de plek zo vrij te geven. Elke afdeling heeft wel een eigen ‘vlek’ in het gebouw.

De variëteit aan werkplekken is groot: variërend van een eenpersoons ‘werkzuil’ om staand even snel in te loggen, tot stiltezones, vergadercocons en open teamwerkplekken. Er bevinden zich fraaie met hout afgewerkte werkcocons in het restaurant. Er zijn bureaus met uitzicht op de Maas, de markt of gewoon op de andere collega’s, middenop de werkvloer.

In ruil voor de eigen werkplek krijgt het personeel kwaliteit en uitzicht terug. De algemene voorzieningen zijn van hoog niveau en ademen cachet en kwaliteit. Dat geldt bijvoorbeeld voor het meubilair. Coenen ontwikkelde samen met Ahrend het meubilair. Individueel instelbare, geschakeld geplaatste stoelen met extreem hoge rugleuningen, die ervoor zorgen dat ze ook dienst doen als ruimtescheiding. De vormgeving doet aan treinmeubilair denken, en werkplekken met zes van die stoelen heten dus ook coupés. Alle tafels en bureaus zijn met een druk op de knop geruisloos en eenvoudig digitaal op de juiste hoogte te zetten.

Projectgegevens

Ontwerpteam Jo en Geert Coenen en Bruno Albert
Opdrachtgever 3W Vastgoed Maastricht
HoofdaannemerBAM Utiliteitsbouw (vanaf maaiveld) en Van Kan Jongen, Maastricht (parkeergarage)
Adviseur ConstructiesArcadis Adviseurs
Hoofdaannemer interieurIntram Interieur, Kerkrade
Adviseur installaties KVMC, Maastricht
Adviseur bouwfysica Cauberg-Huygen, Maastricht
Adviseur akoestiek Peutz, Mook
Adviseurs bouwmanagement en bouwkosten Wilimas bouwadviseurs Zeist, 3W Vastgoed Maastricht en Jo Mans bouwadvies Weert
Start bouw2003
Bruto vloeroppervlak 69.970 m2
Programma 16.500 m2 kantoren, 15.000 m2 winkelruimten, 3.500 m2 culinair centrum MosaeGusto, 20 woningen en ondergrondse parkeergarage (1170 pp)
Totale stichtingskosten € 113.000.000
Leveranciers:
Interieur raadzaal I1 Groep, Kerkrade
Vloerbedekking raadzaal Desso Wilton Metallic
Stoelen stadskantoorAhrend
GevelsystemenSchüco FW 50+, Schüco Royal S 65
TekstAnka van Voorthuijsen
Foto'sPhilip Driessen

Personeelsrestaurant
Het uitzicht vanuit personeelsrestaurant De Maasmolen is fenomenaal, en over de hele breedte: over de Maas, stadsdeel Wyck en zelfs het heuvelland in de verte is bij helder weer zichtbaar. De inrichting is neutraal – er kan toch niets tegen dit uitzicht op – maar oogt luxueus. Dat moet ook wel als je het personeel binnen wilt houden: de binnenstad is een geduchte concurrent.

In het buffetgedeelte staan rvs buffetten met zwarte granieten bladen. In het restaurantgedeelte ligt een parketvloer en staan losse witte stoelen en tafels en vaste banken bekleed met donkerbruin leer. Opvallend element: een kleurrijke muurschildering, die uit het vorige stadskantoor is gehakt en hier weer is ingemetseld.

Aparte entree naar raadzaal
Aan de kant van de markt, ‘merret’ in goed Mestreechs, bevindt zich een aparte entree naar de nieuwe raadzaal. Het oude historische stadhuis (van Pieter Post) bevindt zich daar tegenover en is nog steeds in gebruik voor officiële ontvangsten.
De raadzaal oogt vrij klassiek door de houten betimmering en dito meubilair in een arenaopstelling. Elk raadslid heeft op de eigen desk een klein beeldscherm en interruptiemicrofoon. De zaal is – ten behoeve van de regionale omroep – voorzien van 6 vaste camera’s, fraai vermomd in rvs wandarmaturen, en twee volgcamera’s.

Opvallend: de granDeur die toegang tot de zaal geeft vanuit de lobby, en de prachtige gebogen scheidingswand van stucco lustro. Vreemde eend in de bijt: het houten kruisbeeld dat achterin op een balkonnetje wat rommelig is ‘weggezet’.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.