Multifunctioneel sportcomplex Aquapelle

Multifunctioneel sportcomplex Aquapelle

Door: Redactie ArchitectuurNL | 22-02-2021

Sportcomplex Aquapelle in Capelle aan den IJssel, ontworpen door architectencombinatie MoederscheimMoonen Architects en Wehrung Architecten is een gebouw met twee zwembaden met beweegbare bodems, sporthal en horeca.

Zwembaden met beweegbare bodem

Het nieuwe sportcomplex staat op de hoek van de Alkenlaan en de Pelikaanweg. Door middel van scheidingswanden in het gebouw kan er tegelijk door verschillende doelgroepen worden gesport. De zwembaden worden gebruikt door zwemverenigingen en recreanten. Het 25-meter wedstrijdbad (15,4 x 10 meter) is multifunctioneel inzetbaar dankzij de beweegbare bodem, de sfeerverlichting en een uitgebreide geluidsinstallatie. Het doelgroepenbad (15 x 10 meter) heeft warmer water en beschikt over een beweegbare bodem en kan daarom als instructiebad en therapiebad gebruikt worden.

De basis voor een compact en overzichtelijk sportcomplex is onder andere gerealiseerd door het zwemprogramma met de horeca en de hoofdentree op één niveau te tillen van het maaiveld. Hierdoor is er vanuit de horeca een directe relatie tussen zowel de zwembaden en de sporthal. In dit bruisende hart is veel glas toegepast en kijk je in één blik op de sportactiviteiten en naar beide zwembaden. Het interieur heeft een frisse en duurzame uitstraling en in de sporthal en de zwemzalen is veel hout toegepast.

Entree met grote betonnen trap

De plint van het gebouw is rondom omgeven door een talud dat een groene inbedding creëert. Op de hoek van het gebouw ligt de entree met een grote betonnen trap naar de eerste verdieping. De uitnodigende luifelconstructie bij deze ingang verwelkomt de bezoekers. De gevel is vormgegeven met een natuurlijk ogende en robuuste gevelbeplating.

Duurzame technieken toegepast

In het gebouw zijn verschillende duurzame technieken toegepast die energie opwekken en terugwinnen. Er is een installatieconcept ontwikkeld dat all-electric opereert waardoor er geen CO2 wordt uitgestoten. Ook vindt er warmteterugwinning plaats op het (zwembad)water en de lucht en zijn er hoge isolatiewaardes gerealiseerd. De koellast is beperkt door transparante gevelvlakken slim te positioneren en te voorzien van zonwering. Daarnaast zijn er bijna 1000 PV panelen op het dak geplaatst om energie op te wekken. Deze energie gaat voornamelijk naar het opwarmen van het zwembad omdat de rest van het gebouw dankzij de LED verlichting met aanwezigheidsdetectie erg zuinig is. Samen met de gekozen materialen is zo een duurzaam gebouw ontstaan.

Eind 2020 is het sportcomplex in gebruik genomen door Sportief Capelle.

Projectgegevens

Naam project Sportcomplex Aquapelle
Locatie Pelikaanweg, Capelle aan den IJssel
Programma/functie 25 meterbad, doelgroepenbad, sporthal, horeca, kantoren
Architectenbureau MoederscheimMoonen Architects, Wehrung Architecten
Opdrachtgever(s) Gemeente Capelle aan den IJssel
Hoofdaannemer De Vries en Verburg Bouw
Adviseur constructie Palte B.V.
Adviseur installaties Innax. Installateur: Hellebrekers
Adviseur bouwfysica Peutz
Adviseur akoestiek Peutz
Bruto vloeroppervlakte 6.192 m²
Beeld Studio de Nooyer

Gerelateerd

Tags: , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.