Multifunk, Amsterdam IJburg

Multifunk, Amsterdam IJburg

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 13-02-2008

Projectgegevens

OpdrachtgeverLingotto Vastgoed, Amsterdam en Ymere, Amsterdam
HoofdaannemerKBK Bouw, Volendam
Adviseur ConstructiesDHV, Zaandam
Adviseur installaties Wolf+Dikken adviseurs, Den Haag
Start bouw 2005
Oplevering2006
Differentiatie 80 woningen, 3400 m2 bedrijfsruimte
Leverancier KLP recycled kunststof Lankhorst Recycling, Sneek
TekstPeter Visser
Foto'sANA Architecten, ArchitectuurNL (6)

Het gebouw Multifunk op het Steigereiland oogt in eerste instantie abstract, haast ongenaakbaar, met een zwarte gevel en glasstroken in aluminium kozijnen. Van dichtbij toont zich een heel ander aspect, het gebouw lijkt in elkaar getimmerd met kunststof planken, een verwijzing naar de veranderbaarheid van het gebouw.

Het complex bestaat uit aan aantal delen, een lang corridorgebouw van vijf lagen hoog aan de IJburglaan, haaks daarop staan twee portiekgebouwen van vier lagen, die weer overgaan in twee blokken eengezinswoningen van twee en drie lagen hoog, aansluitend op de vrijekavelbebouwing van de Zuidbuurt van het Steigereiland.

Tussen de eengezinswoningen bevinden zich een aantal vrije kavels, tussen de twee portiekgebouwen is een groter volume met een openbare functie gemaakt als overgang tussen vrije kavels en het Multifunk complex.

Het complex heeft deels een woonfunctie en deels een werkfunctie. Omdat het gebouw opgebouwd is rond een vaste cascostructuur met een vrije invulling is het in de toekomst mogelijk dat er een verschuiving optreedt richting meer wonen of meer werken. Dit uitgangspunt heeft wel de nodige consequenties gehad voor de draagstructuur, de ontsluitingen, de installatietechniek, de verdiepingshoogtes en de gevels.

Een combinatie van dragende gevels en middenrif, ontsluitingskernen en leidingschachten als vaste gebouwdelen, met flexibele woningscheidende metalstudwanden en binnen het casco gelegen buitenruimtes, maken verschuivingen in het gebruik mogelijk. De ontsluitingskernen zorgen voor stabiliteit.

Hoge verdiepingen en corridors
Breedplaatvloeren van gevel tot middenrif maakten balken in de dwarsrichting overbodig waardoor een leidingenzone in de lengte gerealiseerd kon worden. De leidingschachten hebben een overmaat om elke mogelijke invulling in de toekomst mogelijk te maken.
De bruto verdiepingshoogte in het corridorgebouw is 3,25 m op de verdiepingen en 4,4 m op de begane grond, in de portiekgebouwen is dit op alle verdiepingen 3,05 m en de woningen zijn 3,5 m op de begane grond en 3 m op de verdiepingen. De verdiepingshoogte is zo afgestemd op een gemengd gebruik.

De ontsluiting van de woonunits in het corridorgebouw en de portiekgebouwen gebeurt vanaf de binnenhof, de werkunits in het corridorgebouw en de eengezinswoningen worden vanaf de straat ontsloten. Er zijn twee corridors, op de eerste en op de derde verdieping, die met behulp van twee lichtkokers van daglicht worden voorzien.

Kunststof gevelpanelen
De gevel van het gebouw is de interface van multifunk. De patronen van de gevelopeningen in de schil van het gebouw zorgt ervoor dat de drie bouwdelen binnen één familie toch een eigen karakter hebben. Aluminium neggen doorsnijden het gebouw en vormen kaders waarin de aluminium raamkozijnen op verschillende posities geplaatst zijn. De materialisering van de gevel sluit aan bij het multifunctionele en daarmee duurzame karakter van het gebouw. De gevelelementen van gerecycled kunststof geven uitdrukking aan het tweede leven dat het gebouw bij voorbaat heeft, en het is bovendien een materiaal dat zowel past bij een chique kantoorgebouw als bij een informele werkloods. De glans en textuur van de gevelelementen zorgen ervoor dat het gebouw zowel op afstand, als van dichtbij een geheel eigen karakter heeft.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.