Museum Romeins Halder

Museum Romeins Halder

Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-02-2018

Museum Romeins Halder ontworpen door Reset Architecture is gehuisvest in een herbestemde schuur op de buitenplaats Haanwijk nabij Halder ten zuiden van  ‘s-Hertogenbosch. De herbestemming  is een eerste stap in de revitalisering van de buitenplaats en tevens onderdeel van een grotere visie voor aaneengeschakelde buitenplaatsen in het gebied aan de Dommel.

Reset Architecture

Vanaf 2013 werkt Reset Architecture voor natuurorganisatie Brabants Landschap aan een gebiedsvisie waarin hedendaagse  kunst een relatie aangaat met het aanwezige natuur- en cultuurlandschap. In samenwerking met het  Noordbrabants Museum wordt een veelbelovend beelden en land-art park beraamd; Buitenmuseum Out Herlaer. Vooruitlopend op deze ambitieuze plannen helpt Brabants Landschap nu een deel van de historie van het cultuurlandschap toegankelijk te maken met de huisvesting van het Museum   Romeins Halder nabij de archeologische vindplaats van de collectie van het museum.

Verschillende ruimtes

Het archeologisch museum ontvangt veel schoolklassen.  Naast het aanbieden van educatie wordt er ook onderzoek gedaan. De ruimtelijke organisatie van het museum  faciliteert dit met drie zones; ontvangst-en presentatieruimte, tentoonstellingsruimte en een studieruimte voor de medewerkers.

Ruimtelijke ingreep

Reset Architecture heeft deze zone scheiding met 1 ruimtelijke ingreep gerealiseerd, het plaatsen van een houten volume in de langsrichting van de schuur. Het volume deelt met een schuine lijn de plattegrond in tweeën. Met de schuine lijn ontstaat een verassende ruimtelijk perspectief die het zicht en de   ervaring van de hoge schuur intuïtief stuurt. In het volume zijn kleinere ruimtes met een laag plafond en hoge geluidsabsorptie gecreëerd. Hier kan in rust alle  aandacht naar de kleine tentoongestelde voorwerpen gaan. De verdieping is voor de museummedewerkers ingericht. Er is niet gekozen voor een generieke neutrale witte tentoonstellingsruimte maar gezocht naar een subtiele omgang met de aanwezige karakteristiek.

Houten spanconstructies

In het interieur waren de vier houten spantconstructies en de sporenkap dominant in de beeldvorming van de ruimte. De spanten zijn in ruw hout als gebinten opgebouwd met kreupele stijlen en een groot aantal dwarsverbindingen. De combinatie van het ruwe hout met ambachtelijke gemaakte verbindingen is typisch en inspirerend. Een aanpak die is voorgezet in het ontwerp waarbij met boerse  materialen en verfijnde detaillering een vanzelfsprekende verwevenheid is ontstaan tussen het bestaande en de nieuwe invulling.

Natuurlijke materialen

Er zijn natuurlijke bouwproducten verwerkt in het plan. Het populierenhout is voor dit project, in eigen beheer, door opdrachtgever Brabantslandschap in de directe omgeving gerooid. Het dak is geïsoleerd met vlas dakplaten die zijn aangebracht op een populieren dakbeschot op de bestaande sporen. Houtskelet  -bouw voorzetwanden met vlasisolatie  isoleren de twee bestaande, koud tegen elkaar gemetsel  de, halfsteense muren. De voorzetwanden   zijn afgewerkt met Lehmstuc en Lehmfarben. De geïsoleerde betonvloer is gepolijst zodat geen extra afwerkvloer nodig is. Door de geringe hoeveelheid gebruikte materialen is een evenwichtige en rustig vormgegeven museale ruimte gecreëerd.

Projectgegevens

Naam project Reset Architecture
Locatie Haanwijk 6, 5271 VG Sint-Michielsgestel
Projectteam Theo Mathijssen, Tess Landsman
Oplevering 2017
Beeld Stijn Poelstra

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    %d bloggers liken dit: