Museum Belvedère in zwart basaltsteen

Museum Belvedère in zwart basaltsteen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-10-2006

Projectgegevens

Initiatiefnemer Thom Mercuur
Ontwerpteam Inbo, Drachten
Opdrachtgever Stichting Museum Belvédère Oranjewoud
Hoofdaannemer Van Wijnen, Gorredijk
Adviseur Constructies Jansen Wesselink Raadgevend Ingenieursbureau, Drachten
Adviseur Installaties Schreuder Groep Ingenieurs Adviseurs, Leeuwarden
Adviseur Verlichting Rob Jansen Licht Vormgevers, Dwingeloo
Adviseur ICT Tiktak Multimedia, Beetsterzwaag
Oplevering September 2004
Bruto vloeroppervlak 1310 m2
Bruto inhoud 6550 m3
Bouwkosten € 1.850.000,- excl.install.
Installatiekosten € 450.000,-
Interieurkosten € 150.000,-
Stichtingskosten € 2.850.000,-
Meubilair tafels/lampen Jort Mercuur en Eerde Schippers
Tekst Hans Mulder
Foto's Ger van der Vlugt

Het Friese museum voor moderne kunst Belvedère is een langwerpige smalle doos, als korte verheffing van de alom aanwezige horizon. De ligging over het water is uniek. Het patroon in de gevels van Duits basaltsteen refereert aan de verkaveling van het omliggende landschap. Daglicht komt schaars en indirect binnen via een glazen plint die het gebouw losmaakt van de grond.

De 104 meter lange en 13 meter brede zwarte doos is over de grand canal de Prinsenwijk neergelegd, met de ruimte voor de permanente collectie aan de ene kant, en de ruimte voor de wisselende exposities aan de andere kant van de wijk. Waar het gebouw boven de wijk ligt, maakt het basalt plaats voor glas. De transparante onderbreking van de gevel biedt plaats aan het museumcafé.
Het lichte interieur van de beide expositieruimtes is in het deel van de permanente collectie opgedeeld in een aantal kabinetten. Op een relatief klein oppervlak kan zo een groot aantal kunstwerken, voornamelijk schilderijen, van divers formaat adequaat worden gepresenteerd. Verplaatsbare wanden maken het deel bestemd voor de wisselende tentoonstellingen vrijer van indeling, waardoor het mogelijk is ook uitzonderlijk grote kunstwerken te exposeren.
Het is een in alle opzichten dienend gebouw dat expliciet maakt hoe mooi conceptueel functionalisme is, of liever kan zijn.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.