Muziekcafé Elling

Muziekcafé Elling

Door: Petra Starink | 01-07-2014

In Hilversum is in het monumentale Muziekcentrum van de Omroep (MCO) het muziekcafé Elling gerealiseerd. Het Eindhovense ontwerpbureau COEN heeft de horecagelegenheid en de multifunctionele ruimte vormgegeven.

In het Muziekcentrum van de Omroep repeteren nu het Radio Filharmonisch Orkest, het Groot Omroepkoor en het Metropole Orkest. De muziekschool zorgt voor nieuw elan. De komende jaren zal het Muziekcentrum een bruisend cultureel centrum worden. Bij deze transformatie hoort een volwaardige horeca. De voormalige bibliotheek is nu het grand muziekcafé Elling geworden. Het ontwerp sluit aan op de bestaande omgeving. Ontwerpbureau COEN heeft met respect voor architect Elling het interieur voor het gebouw ontworpen.

Eenvoud in vorm en materiaal

Sobere lijnvoering, eenvoud in vorm en materiaal: samen met een helder kleurenpalet zorgt dit voor eenheid. Door de gloedvolle verlichting en het donkere plafond krijgt de ruimte sfeer en intimiteit. Door transparante gordijnen wordt een luchtige grens tussen gangen en het grand café neergezet. De bar is als verbindend element  over de trap geplaatst en er ontstaat een aantrekkelijk beeld van de hoge hal naar het lager gelegen grand café.  Op de achterwand is een kleurrijk glaskunstwerk van Joop van den Broek geplaatst en krijgt nu weer volledige aandacht.Voor het kunstwerk ligt een theatraal rood vloerkleed. Forse witte fotolijsten met zwart-wit beelden uit het rijke verleden van het Muziekcentrum vertellen daarnaast het menselijke verhaal. Het logo voor muziekcafé Elling, dat bijpassend is vormgegeven, maakt het geheel compleet.

Van studio tot muziekcentrum

In 1929 verhuisde de VARA van Amsterdam naar een royale villa aan de Heuvellaan in Hilversum. Diverse uitbreidingen volgden volgens ontwerpen van architectenbureaus Snellebrand en Eibink, respectievelijk Merkelbach en Elling. In de jaren negentig werden omroepen als VARA en VPRO gehuisvest op het Media Park. Het leegstaande VARA-studiocomplex werd na een grondige verbouwing door de Architecten Cie, betrokken door diverse orkesten.

Projectgegevens

Locatie Heuvellaan 33, Hilversum
Opdrachtgever Muziekcentrum van de Omroep
Opening Voorjaar 2014
Fotografie COEN
Interieurontwerp, meubelontwerp, lichtplan, menukaart, belettering, logo COEN

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.