MV Architects ontwerpt security check Schiphol

MV Architects ontwerpt security check Schiphol

Project
Door: Petra Starink | 16-12-2015

MV Architects maakte voor de securitygebieden op Schiphol een nieuw interieurontwerp. Met deze aanpassing wilde het architectenbureau in opdracht van Amsterdam Schiphol Airport en in samenwerking met Benthem Crouwel en Scarabee, de passagiers meer comfort bieden tijdens het securityproces. MV Architects was verantwoordelijk voor de vormgeving als onderdeel van de totaalbeleving en ambitie die Schiphol had voor de securityscreeningsgebieden.

De stappen waaruit het securityproces bestaat, heeft MV Architects als basis gebruikt voor het creëren van een fundamenteel nieuwe ervaring. Met onder andere materiaalgebruik, een toegepast verlichtingsplan, herinrichting van de ruimte en geluid reducerende aanpassingen, is de ruimte een prettigere plek geworden.

Ingrijpende aanpassing

Marjolein Vreeburg, eigenaar van MV Architects, was medeverantwoordelijk voor deze ingrijpende aanpassing: “Als uitgangspunt hebben we het comfort van de passagier centraal gezet. De security check is voor veel passagiers een stressvolle ervaring, daarom hebben we deze omgeving voor de passagier zo comfortabel mogelijk ingericht.’’Om het proces goed op de kaart te zetten, heeft Vreeburg meerdere dagen in de “oude” operatie meegedraaid. Zo kon ze echt goed begrijpen waar de pijnpunten zaten om deze dan ook daadwerkelijk te verbeteren.

Materialen voorzien van akoestische laag

Zo kwam naar boven dat wanneer men voor controle de schoenen uit moest trekken, hier geen goede voorziening voor was. Nu is daar een bankje met geïntegreerde schoenlepel waar men dit op zijn gemak kan doen. In ditzelfde meubel is een tafeldeel ontworpen waar men de mogelijkheid heeft om zijn tas rustig te herschikken. Ook kwam er naar voren dat er veel geluid was van de machines, de rolband en stalen materialen die het geluid weerkaatsten, wat veel onrust gaf. In samenwerking met Schiphol heeft MV Architects hier in het nieuwe ontwerp rekening mee gehouden; noise reduction was hierbij een belangrijk van de uitgangspunt. Dit heeft MV Architects in veel facetten terug laten komen; bijna alle materialen zijn voorzien van een akoestische laag, die geluidsgolven opnemen in plaats van te laten weerklinken. In deze gebieden werd voorheen TL-verlichting toegepast, wat niet bijdroeg aan de comfort van de passagiers. Daarom heeft MV Architects ingespeeld op elke afzonderlijke handeling van de passagier tijdens de security check. In de securityscan zijn warm licht en zachte materialen toegepast. Op het werkvlak is juist weer helder en intenser licht toegepast, wat nodig is voor de zichtbaarheid.

Comfortabel gevoel

In de grote open ruimte is een entreewand over de gehele lengte geplaatst die het gebied meer omsluit. Witte lichte kleuren, helder licht, maar ook duidelijke informatieborden zijn op ooghoogte bevestigd aan de banklining. Vreeburg: “Als men dan daadwerkelijk gecontroleerd moet worden, stap je als het ware in een houten hotellobby: de vloer, de wanden en de plafonds bestaan uit hout, met als doel dat de passagier zich hier comfortabel voelt. Er is zelfs een groenvoorziening. Omdat hier eigenlijk geen ruimte voor was, konden er geen planten geplaatst worden. Dit is opgelost door grote plafonddelen op te hangen waar een groenvoorziening aan gemonteerd kon worden.”

Projectgegevens

ArchitectMV Architects

Gerelateerd

Tags: , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.