Natuurcafé La Porte Driebergen-Zeist

Natuurcafé La Porte Driebergen-Zeist

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 18-05-2009

Projectgegevens

Projectteam Thomas Rau, Dennis Schuivens
OpdrachtgeverAntropia, Cultuur- en Congrescentrum, Driebergen
HoofdaannemerVan Rhenen, Driebergen
Adviseur installaties Nobel Advies, Broekhuijzen
Adviseur bouwmanagementSchoemaker Advies & Beheer O.G.
Start bouw Mei 2008
OpleveringOktober 2008
Bruto vloeroppervlakte 270 m2
Bruto inhoud 900 m3
Programma Restaurant, expositieruimte, VVV, informatiecentrum
Leveranciers
Bouwsom€ 700.000 incl. installaties, meubels, borden, bestek, enz
DraaideurBoon Edam (www.bouwproducten.nl nr. 670)
Bamboe-onderdelen Moso Zwaag
TekstEls Verbeek
Foto'sChristian Richters, Els Verbeek (4) en RAU (5)

Wie bij Natuurcafé La Porte de draaideur doorgaat, wekt meteen al energie voor z‘n kopje koffie op. In de draaideur zitten magneetjes die via inductie energie opwekken. Natuurcafé La Porte is sinds oktober 2008 gevestigd in de voormalige stationsrestauratie Driebergen-Zeist en ligt centraal in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Thomas Rau transformeerde het gebouw tot een toegankelijk en energieneutraal restaurant annex bezoekerscentrum.

De stationsrestauratie was jarenlang verwaarloosd in afwachting van de herinrichting van het hele stationsgebied; een ingewikkeld knooppunt van snelwegen en spoorwegen. Directeur Helene van der Vloed van het nabijgelegen congrescentrum Antropia zag er wel wat in om de plek te exploiteren en benaderde architect Thomas Rau om er een duurzaam multifunctioneel biologisch restaurant en bezoekerscentrum van te maken. Thomas Rau heeft in de gemeente Zeist twee grote projecten op zijn naam staan: het kantoor van het Wereldnatuurfonds en de Triodos Bank. Het kantoor van het WNF won diverse prijzen voor innovatief bouwen.

Thomas Rau: “Uitgangspunt voor de verbouwing van de voormalige stationsrestauratie was om te laten zien dat je in bestaande bouw duurzaam kan ondernemen. Het businessplan is zo gemaakt dat we binnen de huurperiode van vijf jaar de investeringen kunnen terugverdienen. De ambitie was om niet alleen met duurzame materialen te werken, maar ook energieneutraal: dus dat er op de locatie zelf net zoveel energie wordt opgewekt als verbruikt. Het was in die zin ook meer een interieuropdracht. Met de gebruikers is heel goed naar de bedrijfsvoering en inrichting gekeken om energieverbruik zoveel mogelijk te voorkomen, tot aan de inrichting van de keuken toe”.

Het is een prettige lichte en warme ruimte geworden, met een aantal intieme zitjes en één grote lange leestafel met oranje lampen erboven. Oorspronkelijk waren het drie ruimtes die zijn samengevoegd. Dichte gevelpanelen aan de perronzijde zijn vervangen door grote ramen van drievoudig glas en ook in het verschil tussen de plafondhoogtes is extra – drievoudig – glas aangebracht.

Roestvrijstaal, leemstuc en bamboe
Op de schoorsteen van het restaurant zal nog een kleine compacte windturbine worden geplaatst en op het dak twee types zonnecollectoren. Er wordt warmteterugwinning toegepast. Het afvalwater wordt door roestvrijstalen geïsoleerde consoles langs de lange wand geleidt en geeft een constante temperatuur af. Verder wordt gebruik gemaakt van aardwarmte en warmte- en koudeopslag. De plafonds zijn met isolerend leemstuc bewerkt, een natuurlijke grondstof die ook voor de vochthuishouding en de akoestiek van de ruimte goede eigenschappen heeft. Bamboe – een snelgroeiende grassoort – is voor de vloerstroken en de stamtafel gebruikt. Een groot deel van de ruimte is voorzien van energiezuinige LED-verlichting.

Voorbeeldfunctie
Thomas Rau: “Zo hebben we met bestaande oplossingen die weinig geld kosten een gebouw neergezet dat makkelijk aan de A+ milieunormen van de overheid voldoet. Het is een kleine expositie naar de maatschappij toe dat we naar een decentrale energievoorziening toe moeten. Deze ruimte heeft ook een schaal waaraan iedereen zich kan spiegelen”.

In het restaurant is één paneel bedrukt waarop bezoekers over alle toegepaste technieken en leveranciers kunnen lezen.
Daarnaast kijkt een ree je verschrikt aan en vliegt een bonte specht over. Het Informatiecentrum van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug neemt je hier in vogelvlucht mee de natuur in. Met een grafische weergave van de ijstijden die dit gebied zo gevormd hebben en een kaart waar diverse routes met een druk op de knop oplichten. Er staat een interactieve console waar je je kennis over vogelgeluiden kan testen. Zelfs als er een trein langs raast hoor je het roodborstje zingen, dankzij het drievoudige glas met speciale geluidsisolatie.

Volgens Thomas Rau is dit een ideale ontmoetingsplek om op zondag af te spreken en van hieruit fietsend of wandelend de natuur in te gaan. Het VVV heeft achterin het restaurant een receptie die fietsen verhuurt en talloze folders heeft over uitstapjes naar de lustwaranda’s, Huis Doorn of over één van de lange afstandswandelpaden die de Heuvelrug doorkruist.

Energieopwekkende draaideur
De energieopwekkende draaideur beleeft in La Porte haar wereldprimeur en is door Boon Edam Ingangstechnieken in nauwe samenwerking met RAU ontworpen. Wie door de draaideur naar binnenkomt en net iets harder duwt dan normaal ziet een LED-indicator van oranje naar groen oplichten, wat betekent dat je een energiebijdrage van ongeveer 10 Watt hebt geleverd.

Het mechaniek is zichtbaar in het plafond van de draaideur en levert volgens het bedrijf ten opzichte van een conventionele automatische schuifdeur een besparing op doordat er geen warmteverlies is door tocht. Maar een “human powered energy” deur als deze blijft voor het rendement natuurlijk erg van bezoekersaantallen afhankelijk.

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.