Natuurlijke materialen in ambulancepost Zeist

Natuurlijke materialen in ambulancepost Zeist

Door: Petra Starink | 20-10-2016

Architectenforum ontwierp voor de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht (RAVU) een ambulancepost die bijna energieneutraal is dankzij een uitstekend geisoleerde schil. Het gebouw met houten gevels en gebogen dak biedt plaats aan 6 ambulances.

Het gebouw ligt aan de rand van Zeist tegen de bosrand. De ambulancepost heeft geen publieke functie, er komen geen patiënten in dit gebouw. De gevels langs de weg naar het ziekenhuis en langs het bos zijn gesloten gehouden. Deze begroeide gevels hellen op uit het landschap en lopen over in het gebogen sedumdak. Rond het gebouw is een ruige bostuin aangelegd.

Hout als materiaal

Voor het skelet van de ambulancepost is gekozen voor een houtconstructie. Ook de gevels, de gevelbekleding en de kozijnen zijn in hout uitgevoerd. Het gebouw is bijna energieneutraal dankzij een uitstekend geïsoleerde schil. Verwarmen en koelen gebeurt door een all-electricinstallatie met een warmtepomp en een zonneboiler.

Gebogen vorm van dak

De gebogen vorm van het dak is overal in het interieur voelbaar. De houten spanten zijn overal in het zicht gehouden. Ter plaatse van de opengesneden hoek opent het gebouw zicht richting het bos, middels een vier meter hoge houten pui.

Dak uitgevoerd in stalen trapeziumplaat

De draagconstructie bestaat uit een skelet van gelamineerde houten kolommen en spanten. Deze zijn als bouwpakket aangevoerd en in een dag gemonteerd op de bouwplaats.
Het dak is uitgevoerd in een stalen trapeziumplaat, ideaal voor dit gebouw omdat deze overspant in de lengterichting en buigbaar is in de andere richting.

Detaillering

De gebouwschil bestaat uit stalen dakplaten en HSB gevelelementen.
De gevels zijn bijna volledig bekleed met gemodificeerd hout. De gebogen dakranden zijn rondom bekleed met verticale stroken van 200mm breed. De gevels met hetzelfde hout in wisselende breedtes.  De buitenkozijnen zijn gemaakt van Accoya. Dit hout kan dankzij de uitstekende duurzaamheid blank afgewerkt worden.  De gevelschermen op de hellende gevels bestaan uit bouwstaalmatten op gebogen kokerprofielen van 20x20mm. Deze zijn begroeid met hedera en clematis.

De ambulancepost in Zeist is het 4e gebouw dat door het Architectenforum is ontworpen voor de RAVU.

Projectgegevens

Naam project Ambulancepost Zeist
Locatie Jagersingel 3, Zeist
Architectenbureau Architectenforum
Projectarchitect Erik Knippers
Opdrachtgever(s) RAVU
Hoofdaannemer Aannemersbedrijf Van Zoelen
Adviseur constructie IKAABEE
Adviseur installaties W-installaties: Koeleman. E-installaties: ETB Binnen en Buiten
Oplevering april 2016
Bruto vloeroppervlakte 520 m2 m²
Beeld Stijn Poelstra

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.