Natuurlijke uitstraling ceremoniegebouw De Maashorst

Natuurlijke uitstraling ceremoniegebouw De Maashorst

Door: Petra Starink | 08-02-2017

In opdracht van Natuurbegraven Nederland heeft VOCUS architecten bna voor natuurbegraafplaats De Maashorst in Schaijk een ceremoniegebouw ontworpen. Uitgangspunten bij het ontwerp waren het terugbrengen, behouden en versterken van landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden. In het ontwerp van VOCUS komen deze elementen terug.

Natuurlijke omgeving

De vorm van het ceremoniegebouw lijkt op die van een traditionele schaapskooi en de beperkte omvang geeft haar een bescheiden rol in de natuurlijke omgeving. Het bruto vloeroppervlak van 500m² is verdeeld over twee volumes die dwars op elkaar staan, waarmee het verschil in functie duidelijk tastbaar wordt. De ceremonieruimte heeft een hoog, open volume met zichtlijnen naar de omringende natuur. Koffieruimte, informatiecentrum, spreekkamers en een condoleance- en familiekamer zijn in het lagere, meer gesloten volume ondergebracht.

Combinatie binnen één gebouw

De grootste uitdaging in het ontwerp was de combinatie van informatiefunctie en ceremonieruimte binnen één gebouw. Het gebouw beschikt daarom over twee entrees. De open hoek is voor bezoekers van de ceremonieruimte, de entree in het gesloten volume is voor het informatiecentrum. Feitelijk staat het informatiecentrum hiermee los van de overige functies. De familiekamer is zo gelegd dat deze als multifunctionele ruimte kan worden ingezet.

Houten doos

Bij de positionering en het ontwerp van het ceremoniegebouw zijn zichtlijnen en optimale privacy bepalend geweest. Er is vanuit het informatiedeel en de spreekkamers uitzicht op de natuur, maar geen contact met de ceremonieruimte.

Ook vanuit de ceremonieruimte is met de glaspartij en de open zichtlijnen nadrukkelijk gekozen voor de verbinding met en zicht op de natuur. De koffieruimte kan vergroot worden door een deel van de ceremonieruimte erbij te betrekken. Om beide volumes zoveel mogelijk los van elkaar te laten functioneren is gekozen voor een ontwerp waarbij het dichte volume als ‘houten doos’ letterlijk onder het open volume is geschoven. De ‘onafhankelijkheid’ tussen de twee volumes komt terug in de kapconstructie. De rieten kap met eikenhouten spanten en sporenkap staat letterlijk ‘op eigen benen’. Zo zijn de stalen pui, kapconstructie en de positionering van de afzonderlijke volumes bepalend voor de architectuur.

Hergebruik van materialen

Hergebruik van materialen staat voorop en een mix van verschillende houtsoorten zorgt voor een natuurlijke uitstraling. Het gebouw is ingetogen ingericht met grotendeels betonnen vloeren, klinkerbestrating, donker gebeitste ruwe houten schaaldelen. De gebruikte materialen zijn veelal eenvoudig te recyclen dan wel geschikt voor hergebruik. Het nieuwe ceremoniegebouw ligt goed ontsloten aan de rand van het natuurgebied.

Projectgegevens

Naam projectCeremoniegebouw de Maashorst
LocatieFranse Baan 2, Schaijk
ArchitectenbureauVOCUS architecten bna
Opdrachtgever(s)Natuurbegraven Nederland
HoofdaannemerVan Dinther
LandschapsarchitectJan Joris TuinArchitectuur
InterieurontwerperInterieurarchitect: Eric Faassen
Adviseur constructieVander Weide-van Bragt
Adviseur installatiesWelvaarts
Start bouw2015
Oplevering2016
BeeldRoos Aldershoff Fotografie

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.