Neutelings Riedijk ontwerpt VAC Brussel

Neutelings Riedijk ontwerpt VAC Brussel

Door: Petra Starink | 02-07-2015

De eerste steen is gelegd van het Herman Teirlinckgebouw, het Vlaams Administratief Centrum van de Vlaamse overheid in Brussel. Het ontwerp van het gebouw is van Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam i.s.m. CONIX RDBM Architecten uit Brussel. Het wordt de toekomstige werkplek van 2.600 Vlaamse ambtenaren in Brussel en is gelegen op Tour & Taxis in de Meander. Met een oppervlakte van zo’n 66.000 m2 wordt het VAC het grootste passief kantoorgebouw van België.

Het Herman Teirlinckgebouw bevindt zich langs het kanaal op de plaats van Thurn en Taxis, één van de laatste grootschalige ontwikkelingslocaties in het hart van Brussel. Deze plek, op wandelafstand van het Noord station en met levendige stedelijkheid en historische charme van de Kanaalzone, zal de komende jaren uitgroeien tot een nieuwe hoogwaardige groene stadswijk met gemengde functies.

De meandervorm van het gebouw creëert een gevarieerd bouwvolume dat zich op een vanzelfsprekende wijze inpast tussen de stedelijke blokken langs de Havenlaan. Met het oog op een aantrekkelijke werk omgeving is bewust gekozen voor een duurzame laagbouw (passief gebouw) van slechts zes lagen met grote horizontale vloervelden op een menselijke maat. Een bescheiden hoogte accent tot 60 meter maakt van het project een herkenbaar element in de skyline van Brussel.

Het Herman Teirlinckgebouw wordt, net als het Koninklijk Pakhuis gekenmerkt door een overdekte binnenstraat. Deze loopt door de lengte van het gebouw en ligt op één as met die in het Koninklijk Pakhuis. Alle gemeenschappelijke functies zoals het restaurant, ontvangstruimtes, auditoria, informatie en expositieruimte hebben een adres aan deze binnenstraat. Op de hogere verdiepingen zijn de kantoorvloeren gesitueerd rondom vier grote groene glazen wintertuinen. Hierdoor ontstaat een helder en duurzaam gebouw met veel daglicht.

Projectgegevens

Programma Multifunctioneel kantoorgebouw voor de Vlaamse overheid met open en gesloten kantoren, ontvangstruimten, auditoria, lounge, restaurant, informatie-­‐ en expositieruimte, ondergrondse parking
Oppervlakte 66.500 m2 bvo
Locatie Thurn en Taxis, Havenlaan, Brussel, België
Start bouw juli 2015
Verwachte oplevering medio 2017
Opdrachtgevers VAC de meander NV
Promoter Project T&T NV, Brussel, België
Investeerders Extensa Group NV, Brussel, België PMV NV, Brussel, België
Ontwerpteam architectuur Neutelings Riedijk Architecten Rotterdam, Nederland i.s.m CONIX RDBM Architecten, Brussel, België
Bouwtechniek Bureau Bouwtechniek, Antwerpen, België
Projectleiding Dieter De Vos Architecten, Brussel, België
Stabiliteit Ney + Partners, Brussel, België
Technieken Bureau Boydens, Dilbeek, België
Akoestiek Scala Consultants, Leuven, België
Bradveilgheid Arcadis, Brussel, België
Veiligheidscoördinatie Probam, Erembodegem, België
Aannemer Van Laere NV Algemene Aannemingen, Zwijndrecht, België
Fotografie en maquette Neutelings Riedeijk architecten, Archimpact, rotterdam, A2 studio, Rotterdam
 

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.