Neutelings Riedijk ontwerpt VAC Brussel

Neutelings Riedijk ontwerpt VAC Brussel

Door: Petra Starink | 02-07-2015

De eerste steen is gelegd van het Herman Teirlinckgebouw, het Vlaams Administratief Centrum van de Vlaamse overheid in Brussel. Het ontwerp van het gebouw is van Neutelings Riedijk Architecten uit Rotterdam i.s.m. CONIX RDBM Architecten uit Brussel. Het wordt de toekomstige werkplek van 2.600 Vlaamse ambtenaren in Brussel en is gelegen op Tour & Taxis in de Meander. Met een oppervlakte van zo’n 66.000 m2 wordt het VAC het grootste passief kantoorgebouw van België.

Het Herman Teirlinckgebouw bevindt zich langs het kanaal op de plaats van Thurn en Taxis, één van de laatste grootschalige ontwikkelingslocaties in het hart van Brussel. Deze plek, op wandelafstand van het Noord station en met levendige stedelijkheid en historische charme van de Kanaalzone, zal de komende jaren uitgroeien tot een nieuwe hoogwaardige groene stadswijk met gemengde functies.

De meandervorm van het gebouw creëert een gevarieerd bouwvolume dat zich op een vanzelfsprekende wijze inpast tussen de stedelijke blokken langs de Havenlaan. Met het oog op een aantrekkelijke werk omgeving is bewust gekozen voor een duurzame laagbouw (passief gebouw) van slechts zes lagen met grote horizontale vloervelden op een menselijke maat. Een bescheiden hoogte accent tot 60 meter maakt van het project een herkenbaar element in de skyline van Brussel.

Het Herman Teirlinckgebouw wordt, net als het Koninklijk Pakhuis gekenmerkt door een overdekte binnenstraat. Deze loopt door de lengte van het gebouw en ligt op één as met die in het Koninklijk Pakhuis. Alle gemeenschappelijke functies zoals het restaurant, ontvangstruimtes, auditoria, informatie en expositieruimte hebben een adres aan deze binnenstraat. Op de hogere verdiepingen zijn de kantoorvloeren gesitueerd rondom vier grote groene glazen wintertuinen. Hierdoor ontstaat een helder en duurzaam gebouw met veel daglicht.

Projectgegevens

ProgrammaMultifunctioneel kantoorgebouw voor de Vlaamse overheid met open en gesloten kantoren, ontvangstruimten, auditoria, lounge, restaurant, informatie-­‐ en expositieruimte, ondergrondse parking
Oppervlakte66.500 m2 bvo
LocatieThurn en Taxis, Havenlaan, Brussel, België
Start bouwjuli 2015
Verwachte opleveringmedio 2017
OpdrachtgeversVAC de meander NV
PromoterProject T&T NV, Brussel, België
InvesteerdersExtensa Group NV, Brussel, België PMV NV, Brussel, België
Ontwerpteam architectuurNeutelings Riedijk Architecten Rotterdam, Nederland i.s.m CONIX RDBM Architecten, Brussel, België
BouwtechniekBureau Bouwtechniek, Antwerpen, België
ProjectleidingDieter De Vos Architecten, Brussel, België
StabiliteitNey + Partners, Brussel, België
TechniekenBureau Boydens, Dilbeek, België
AkoestiekScala Consultants, Leuven, België
BradveilgheidArcadis, Brussel, België
VeiligheidscoördinatieProbam, Erembodegem, België
AannemerVan Laere NV Algemene Aannemingen, Zwijndrecht, België
Fotografie en maquetteNeutelings Riedeijk architecten, Archimpact, rotterdam, A2 studio, Rotterdam
 

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.