Herman Teirlinckgebouw door Neutelings Riedijk

Herman Teirlinckgebouw door Neutelings Riedijk

Door: Petra Starink | 25-09-2017

Neutelings Riedijk Architecten heeft het Herman Teirlinckgebouw in Brussel ontworpen, en is het grootste passieve kantoorgebouw van België. Het gebouw bevindt zich langs het kanaal op de plek van Tour & Taxis en is het nieuwe kantoor van de Vlaamse overheid. Het gebouw heeft een oppervlakte van 65.000m2 en plaats voor 2.600 ambtenaren.

Het ontwerp kiest bewust voor een duurzame laagbouw van slechts zes lagen en een hoogte accent tot 60 meter die het project tot een herkenbaar element in de skyline van Brussel maakt. Het Herman Teirlinckgebouw is georganiseerd rond een binnenstraat in de lengteas van het gebouw waar alle publieke functies van het gebouw op uit komen. Op de hogere verdiepingen zijn de kantoorvloeren gesitueerd rondom twee grote groene serres. Hierdoor ontstaat een compact en helder gebouw met veel daglicht. Een aantal Vlaamse kunstenaars is gevraagd kunstwerken te realiseren binnen het gebouw, variërend van de reliëfs in de raamkaders tot de plafondcirkels in de binnenstraat.

Projectgegevens

Naam project Herman Teirlinckgebouw
Locatie Tour & Taxis, Brussel
Programma/functie Receptie, vergaderkamers, sport faciliteiten, tentoonstellingsruimte, cafetaria, restaurant, ondergrondse parkeergarage
Architectenbureau Neutelings Riedijk Architects
Opdrachtgever(s) VAC De Meander
Bruto vloeroppervlakte 66.500 m²
Beeld Filip Dujardin

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.