Nieuwbouw en renovatie hoofdkantoor Philips

Nieuwbouw en renovatie hoofdkantoor Philips

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-02-2007

Projectgegevens

ArchitectLIAG architekten en bouwadviseurs, Den Haag
ProjectarchitectStephen Lewis
OpdrachtgeverPhilips Electronics Nederland, Eindhoven
HoofdaannemerBouwcombinatie Van Straten-BAM, Eindhoven
MedewerkersPeter Donkers en Frank Kroeze
TuinarchitectJuurlink + Geluk, Rotterdam
InterieurarchitectStephen Lewis X Associates
OpleveringApril 2005

Adviseurs
Adviseur ConstructieDHV AIB, Eindhoven
Adviseur InstallatiesTechnisch Adviesbureau Becks, Vught
Adviseur Bouwfysica en akoestiekDGMR, Arnhem
Adviseur Bouwmanagement en bouwkostenIPMMC Vastgoed, Eindhoven

TekstPeter Visser
Foto'sGer van der Vlugt

Het karakteristieke hoofdkantoor van Philips Electronics Nederland uit 1964 is ingrijpend verbouwd. De laagbouw is voor een groot deel gesloopt en vervangen door nieuwbouw, de hoogbouw is gerenoveerd en heringericht. Bij deze ingrepen is het de architect gelukt de identiteit van het oorspronkelijke gebouw zoveel mogelijk intact te laten.

Het gebouw huisvest de directie, staf en ondersteunende diensten van Philips Nederland.

Dankzij de bijzondere constructie van de hoogbouw bleek deze na 40 jaar nog goed aanpasbaar te zijn aan de huidige kantooreisen. Het gebouw heeft een betonnen kern, met daarin liften, trappenhuizen en verticale transportkanalen, waaraan stalen V-vormige spanten zijn opgehangen, met daaraan hangstijlen. Tussen hangstijlen en kern zijn vloeren in staalconstructie opgehangen. Hierdoor zijn er geen dragende kolommen op de verdiepingen en is het gebouw grotendeels vrij indeelbaar.

Bij de renovatie van de hoogbouw zijn de gevels geïsoleerd, de gevelbeplating geheel en de kozijnen gedeeltelijk vervangen en zijn niet authentieke (kasten)wanden verwijderd. Het interieur kreeg nieuwe pantry’s, (lift)lobbies, een nieuwe ingangshal en de inrichting van de informele meeting room voor de Nederlandse captains of industries in de vorm van een scheepsbrug op de hoogste verdieping.

De laagbouw bestond uit een vrijstaand gebouw achter de hoogbouw, hieraan verbonden door twee bruggebouwen op de eerste verdieping. Hoewel het de wens van de opdrachtgever was dat alle laagbouw gesloopt zou worden, heeft de architect expeditiestraat, beeldentuin en fietsenstalling weten te behouden en een andere functie gegeven.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.