Strakke huisvesting voor CHDR

Strakke huisvesting voor CHDR

Door: Petra Starink | 05-08-2013

Op het Bio Science Park in Leiden is de nieuwe huisvesting van Centre for Human Drug research (CHDR) in gebruik genomen. Architectenbureau cepezed heeft het gebouw ontworpen.

Op dezelfde locatie ontwierp cepezed ook al een spraakmakend gebouw voor het bedrijf, dat de (bij)effecten van medicijnen test. Ondanks een uitbreiding groeide de firma echter definitief uit zijn jasje. Naast het bestaande pand is nu een nieuw gebouw verrezen.

Naast de behoefte aan onderzoeksruimten, vertrekken voor proefpersonen, ontvangst-, opleidings- en restauratieve faciliteiten bestond de wens delen aan anderen te kunnen verhuren. Omdat het terrein ook dienst doet als parkeerveld voor het oude gebouw, bestaat bovendien een hoge parkeerlast. cepezed ontwierp een compacte toren van acht bouwlagen boven een ondergrondse parkeerkelder. Parkeren kan ook op het terrein.

De indeling, constructieve opzet en materialisatie van de toren hangen direct samen met de logistieke en functionele aspecten alsmede de strenge condities voor sommige onderzoeksruimten. Het ontwerp is daarnaast sterk gericht op een aangename verblijfsomgeving met veel licht, lucht en ruimte. De basisstructuur bestaat uit drie ongelijke stroken in de diepterichting van het gebouw. De voorste aan de noordzijde is maximaal transparant en bevat de meer representatieve en ambulante functies als de entree, het auditorium, de vergaderzalen en de prikpoli.

Bij brand laten de trappen zich scheiden door een geïntegreerd brandwerend doek. De vluchtroute maakt zo onderdeel uit van de ruimtelijke kwaliteit. De middenzone verzorgt ook de stabiliteit en bevat gecompliceerde onderdelen als het sanitair en de installatieschachten. De achterste gebouwstrook van twee constructieve beuken herbergt alle meer besloten en operationele functies. Op de eerste etage ligt een bedrijfsrestaurant met dubbele hoogte en weids te openen puien zodat toch een beleving van buitenruimte bestaat.

Projectgegevens

LocatieZernikedreef 10, Leiden
OntwerpArchitectenbureau cepezed b.v
UitvoeringscoördinatieDu Prie bouw & ontwikkeling
OpdrachtgeverCHDR
OPleveringdecember 2012
ProgrammaNieuwbouw van het onderzoeksgebouw voor 'Centre for Human Drug Research'. Acht bouwlagen met daaronder een ondergrondse parkeergarage.
FotografieLuuk Kramer

Detailloos strak

Het gebouwaanzicht is bijna detailloos strak.  Het heeft een lichte toon met op de zonbelaste gevels bandramen en stroken helder wit geëmailleerd diamantglas. De bandramen en geëmailleerde panelen zijn overeenkomstig bevestigd binnen hetzelfde vliesgevelsysteem. De transparante stroken zijn voorzien van uitzetzakramen. Om de gebouwhoogte te beperkten, zijn de hoofdtracés van de installaties geïntegreerd in de vloer. De samenstellende kanaalplaten zijn op afstand geplaatst, de tussenruimten bevatten de tracés en zijn voor storting van de afwerkvloer afgedekt met zwaluwstaartplaten.

De kamers en verblijfsruimten voor de proefpersonen liggen op de bovenste verdiepingen, waar eveneens een dakpatio is opgenomen en een royale vide onder een sheddak georiënteerd op het noorderlicht. De zuidelijk gerichte shedopstanden zijn voorzien van collectoren voor een zonneboiler. De constructieve kokerprofielen van de sheds zijn evenals diverse kabels, leidingen en het sprinklersysteem achter een afwerking van stalen cassettes opgenomen in de cannelures van de geprofileerde dakplaten. Zonnecollectoren op de sheds verwarmen het boilerwater, terwijl het pand voor koeling en verwarming is aangesloten op een stadsverwarming.

Voor het CHDR-ontwerp is gebruik gemaakt van een integraal Bouw Informatie Model waarmee de verschillende adviseurs hun ontwerp goed op elkaar hebben afgestemd.

Fotografie: Luuk Kramer

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.