Nieuwe kansen voor jong en oud in de Amsterdamse Pijp

Nieuwe kansen voor jong en oud in de Amsterdamse Pijp

Door: Peter Visser | 06-03-2012

Op drie locaties in de populaire Amsterdamse wijk de Pijp is vervangende nieuwbouw verrezen naar een ontwerp van de hand van hp architecten. Alle drie de invullingen hebben een gelijksoortige uitstraling, enerzijds gaan ze op in het heersende straatbeeld, maar van dichtbij worden de bijzondere metselwerkverbanden en de aansluitingen van mooie materialen zichtbaar.

Uiterlijk mogen de drie blokken een eenheid vormen, achter de gevels zijn er grote verschillen. De twee blokken aan de 1e Jan Steenstraat bestaan uit maisonnettes en grote appartementen die bedoeld zijn voor (jonge) gezinnen met kinderen. Het grote blok aan de Govert Flinckstraat is juist bedoeld voor ouderen. Opdrachtgever Ymere wil op deze manier deze twee doelgroepen de kans geven om in de Pijp te blijven wonen.

Appartementen voor ouderen

Voor ouderen die al hun hele leven in de wijk wonen zijn de oude, inmiddels te grote, woningen met steile trappen reden om te verhuizen naar een gelijkvloers appartement. De twintig appartementen aan de Govert Flinckstraat komen tegemoet aan deze behoefte.

Op de begane grond zijn commerciële ruimtes te vinden, evenals de bergingen en de gemeenschappelijk ‘huiskamer’. Hier komt iedereen doorheen op weg van de voordeur naar de lift of trap. Op deze manier kan sociaal isolement voorkomen worden. Bewoners blijven er onderweg even hangen, maken een praatje met de buren en drinken er een kopje koffie. Aan de afwerking van deze woonkamer is erg veel zorg besteed. En dat is iets wat in dit hele project opvalt, de zorgvuldige afwerking.

Op de vier verdieping worden de appartementen ontsloten door een galerij aan de achterkant van het complex, aan het binnengebied dus, een ongebruikelijke maar logische oplossing. Bij de ingang van de woningen is de galerij verbreed en er zijn beschutte bankjes aan deze veranda-achtige buitenruimte opgehangen. Nog een ontmoetingspunt, maar dan dichter bij de woning.

Projectgegevens

Locatie Govert Flinckstraat, Amsterdam
Opdrachtgever Ymere, Amsterdam
Hoofdaannemer Coen Hagedoorn, Bouwgroep Huizen
Interieurarchitect huiskamer hp architecten
Adviseur constructie Constructiebureau A.T. Brands, Lisserbroek
Adviseur installaties en bouwfysica Cauberg-Huygen, Amsterdam
Adviseur bouwkosten Basalt Bouwadvies, Nieuwegein
Bestekschrijver Ingenieursbureau Multical, Rotterdam
Start bouw 2010
Oplevering September 2011
Bruto vloeroppervlakte 2725 m2 (Govert Flinckstraat) 2477 m2 (1ste Jan Steenstraat)
Bruto inhoud 41.965 m3 (Govert Flinckstraat) 38.146 m3 (1ste Jan Steenstraat)
Programma 20 levensloopbestendige en 16 koopappartementen
Bouwsom € 5.963.000 incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier aluminium kozijnen Reynaers aluminium, Duffel
Foto's Meindert Koelink

Goede buitenruimtes voor jonge gezinnen

De koopwoningen voor jonge gezinnen aan de 1ste Jan Steenstraat zijn een bijzondere puzzel geworden. Want om elke woning een goede buitenruimte te geven – het gebrek daaraan is vaak een reden voor jonge gezinnen om weg te trekken – kwam er nogal wat kijken. Dat leverde drie woningtypes op: maisonnettes met tuin, maisonnettes met dakterras en daartussen dubbelbrede appartementen met een groot balkon.

Afgezien van enkele begane grond maisonnettes worden de woningen ontsloten via een portiek met ruimte voor een toekomstige lift. De appartementen én de buitenste terrasmaisonnettes worden ontsloten op de tweede verdieping. Via een ingenieuze S-vormige trap zijn deze laatste woningen, die op de derde en vierde verdieping liggen, te bereiken. De bewoners van de tussenliggende terrasmaisonnettes bereiken hun woning via de voordeur op de derde verdieping.

Veel zorg is er ook besteed aan de daglichttoetreding. Een lichtkoepel zorgt voor daglicht in de portiek en de bovenste maisonnettes hebben aan de noordzijde een strook dakramen voor extra daglicht diep in de woning.

Op het eerste gezicht zijn de drie nieuwe blokken niet spectaculair, ze passen mooi in het straatbeeld, beter dan enkele oudere ingrepen in de buurt. Maar het zijn vooral de detaillering en de oplossingen achter de gevels die het project bijzonder maken. Zoals de galerijen van de seniorenwoningen en de complexe plattegronden van de koopwoningen. Woningen die ondanks de crisis in no-time verkocht waren twee jaar geleden.

Gerelateerd

Tags: , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.