Nieuwe Kerk Zierikzee

Nieuwe Kerk Zierikzee

Door: Petra Starink | 17-06-2014

De Nieuwe Kerk in Zierikzee is in april heropend. Het Rijksmonument is voor de herhuisvesting gerestaureerd en opgewaardeerd tot een inzetbare evenementenruimte. Met enkele slimme, eenvoudige ingrepen draagt de Nieuwe Kerk bij aan het versterken van het Kerkplein en daarmee aan de positie van Zierikzee als ‘culturele entree’ van Schouwen-Duiveland. In het ontwerp van GROUP A verbindt een ‘loper’ het Kerkplein met het interieur van de kerk. Buiten manifesteert deze zich als projectie op het plein, binnen als de nieuwe gietvloer in het midden van de kerkzaal.

Gaanderij

Het lineaire karakter van de kerk is ingezet als bindend element om de aantrekkingskracht van de Nieuwe Kerk te versterken. In de kerk is een eenvoudig ‘meubel’, de Gaanderij, toegevoegd, met daarin verwerkt, kassa, garderobe, toiletten, bar, keuken en opslag. Een half verborgen trap in het meubel, brengt de bezoeker naar het balkon waar goed zicht is op de evenementenvloer en de hoge ramen naar buiten. Een gemotoriseerd trussensysteem, flexibele podiumdelen en demontabele coulissen maken de kerk geschikt voor verschillende evenementen.

De loper

Om van de kerk een locatie te maken die flexibel in gebruik is, zijn de armen- en wezenbanken ingekort waardoor ruimte ontstaat naast de Gaanderij. Vier slanke transparante tochtsluisjes zijn toegevoegd aan het interieur zodat de monumentale buitendeuren open kunnen blijven staan. Het orgel, de luifelbanken en de spreekstoel vormen de sterke referentie naar de oorspronkelijke functie van het gebouw.

De nieuwe gietvloer in het midden van de kerk, spaart de monumentale grafzerken aan de zijkanten en vormde een goede aanleiding tot het installeren van efficiënte vloerverwarming. Onder de vloer van het balkon van de Gaanderij zijn ventilatieroosters opgenomen die zorgen voor verse lucht vanaf de zolder. Voor de lage temperatuur vloerverwarming wordt de voorverwarmde lucht, vanonder het leien dak, gebruikt die middels een warmtewisselaar is omgezet. De “loper” en Gaanderij, beide in dezelfde kleur, vormen een krachtig nieuw gebaar zonder het bestaande interieur van de kerk te overschreeuwen.

Projectgegevens

LocatieKerkplein 1, Zierikzee
OpdrachtgeverStichting Oude Zeeuwse Kerken, Zierikzee
ArchitectGROUP A, Rotterdam
ProjectHerinrichting Nieuwe Kerk Zierikzee
TeamMaarten van Bremen, Chris Woltjes, Brigitte v/d Tuin, Raymond Leentvaar
HoofdaannemerBouwbedrijf Boogert, Oosterland
Speciaal werkShopwand, St. Maartensdijk
ProjectbegeleidingZeker, JM Middelburg
DirectievoeringGROUP A, Rotterdam
Adviseur akoestiekBen Kok Acoustic Consulting, Uden
Adviseur installatiesClimatic Design Consult, Nijmegen
Constructief adviesConstructiebureau de Pouw, Bunnik
InstallatiesInstallatiebedrijf Deurloo, Schuddebeurs
Totaal vloeroppervlak1.060 m3 bvo
Foto'sDigidaan, Amsterdam

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.