Nieuwe vertaling Barbershop

Nieuwe vertaling Barbershop

Door: Peter de Winter | 04-12-2012

Creatief ondernemer Petra van Roon wilde in de Jordaan een scheersalon openen met het gevoel van een Barbershop uit de jaren twintig, zonder toepassing van nostalgische prullaria. Architectuurtalent Ard Hoksbergen en timmerman Herman Ypma vertaalden die opdracht in een interieur met metrotegels, leemstuc, oude vloerbalken en koperen leidingen. Hun interpretatie bleek juist, zegt Van Roon. Iedereen is onverdeeld positief over de salon.

Petra van Roon is creatief ondernemer. In die kwaliteit zoekt ze voortdurend naar kansen in de markt. Eerder bedacht ze ReStored, een winkelconcept bedoeld als platform voor jong talent op het vlak van mode, interieur en design. Nu vond ze het tijd voor een scheersalon. Een dergelijk concept bestond nog niet in de hoofdstad en Van Roon rook haar kans. In Amsterdam, zegt ze, zijn maar weinig plekken waar een man zich kan laten verzorgen. Kappers genoeg, maar je laten scheren kon nergens.

Cruciaal voor succes is evenwel de juiste uitstraling. ‘Ik wilde iets neerzetten dat mannen met high standards aanspreekt’, zegt Van Roon. ‘En dan niet thematisch met nostalgische prullaria als bolhoedjes en wandelstokken. Het ontwerp mocht niet pretenderen dat we er al vijftig jaar zitten. De salon moest de sfeer van de jaren twintig hebben met een verwijzing naar ambachtelijk scheren, maar dan uitgevoerd in eigentijdse materialen.’ Om die ambitie vorm te geven, zocht ze architect Ard Hoksbergen, die ze nog van vroeger kende, op via facebook. Aan hem de taak om tegen een zeer beperkt budget toch de juiste uitstraling te creëren.

Projectgegevens

Locatie Binnen Oranjestraat Amsterdam
Opdrachtgever Petra van Roon
Architect Ard Hoksbergen
Timmerman/uitvoerder Herman Ypma
Oplevering 2012

Zelfstandig

Voor Ard Hoksbergen was het interieur van Barber Amsterdam het eerste project dat hij als zelfstandig architect aflevert. Op de dag dat hij zijn bureau in het oude Franciscanessenklooster aan de Haarlemmer Houttuinen opende, ging ook het persbericht over de Barber de deur uit. Dat hij talent heeft, bewees hij eerder met zijn ontwerp van een klooster voor kartuizer monniken. Met dit project won hij de prestigieuze Archiprix 2012 voor het beste afstudeerproject van architectuurstudenten. Het interieur van een ambachtelijke scheersalon in een 19e-eeuws winkelpand in de Amsterdamse Jordaan maken, was van een heel andere orde.

Juiste sfeer

Hoksbergen vindt dat je als architect je creativiteit kunt bewijzen door met weinig middelen en betaalbare materialen toch iets bijzonders te maken. Voor Barber Amsterdam realiseerde hij de juiste sfeer door toepassing van natuurlijke materialen. Het interieur bestaat uit een vloer van oude verzaagde vloerbalken, leemstuc, Monterey dennenhouten platen, leer en beton. Eyecatcher zijn de koperen leidingen die door het hele interieur zijn getrokken.

De samenwerking met een opdrachtgever als Petra was buitengewoon inspirerend, zegt de jonge architect. ‘Zij legt de lat erg hoog en er waren voortdurend ‘net niet’- momenten. Ik moest m’n plannen steeds aanpassen, maar tegelijkertijd stond Petra open voor suggesties.’ Dat het interieur er uiteindelijk kwam, is mede te danken aan de vaardige handen van timmerman/aannemer Herman Ypma.

Gerelateerd

Tags:
2 Reacties Schrijf een reactie

Schrijf een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.