Nul-op-de-meter woning Sterksel

Nul-op-de-meter woning Sterksel

Door: Petra Starink | 03-05-2017

Het uitgangspunt bij het ontwerp voor een woning in Sterksel door architect Joris Verhoeven was om een een-nul-op-de meter woning te creëren. Dik geïsoleerde muren zorgen voor een robuuste ingetogen uitstraling, het scherp belijnde glanzende dak zorgt voor een strakke beëindiging van het volume en de zonwerende lamellen aan de zuid- en westzijde zorgen voor een krachtig lijnenspel.

Zonoriëntatie

Bij het ontwerp van de woning is de zonoriëntatie maatgevend geweest. Alle ruimtes met veel licht- en warmtebehoefte zijn georiënteerd aan de zonnige zijde. Hierdoor wordt optimaal van het licht en de warmte van de zon geprofiteerd. Door de geïntegreerde zonwering wordt de zon tegengehouden in de warmere periode. Deze zonwerende voorzieningen zijn een wezenlijk onderdeel van het ontwerp geworden. De lamellenbakken aan de zuid- en westgevel zijn in het zicht geplaatst en in dezelfde maat doorgezet als luifel van het terras.

De voorzieningen die in het huis zijn toegepast zijn:

  • 44 zonnepanelen op zuid georiënteerd
  • Lucht-water warmtepomp voor warm water, vloerverwarming en vloerkoeling
  • Laag temperatuurverwarming voor een prettig binnenklimaat en een constante temperatuur
  • Gebalanceerde ventilatie met een warmteterugwinning. Toevoer van de lucht boven het raam in de badkamer en afvoer van de lucht onder de zonnepanelen.
  • Geïntegreerde zonwering; lamellen in de keuken (west) en de woonkamer (zuid) en ingebouwde screen in de slaapkamer (zuidzijde).

Projectgegevens

LocatieSterksel
ArchitectenbureauJoris Verhoeven Architectuur 
HoofdaannemerJ. Verhoeven aannemersbedrijf BV  
Adviseur constructieDakoplossing solarpower Kingspan Unidek
BeeldJohn van Groenedaal

Gerelateerd

Tags: ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.