Ode aan de Delftse School

Ode aan de Delftse School

Door: Petra Starink | 05-07-2016

De voormalige drukkerij Boekhoven Bosch in Utrecht is een zeldzaam voorbeeld van een fabrieksgebouw uit de Delftse School. Het pand is van architectuurhistorisch belang als onderdeel van het oeuvre van architect J.F. Berghoef. In opdracht van woningcorporatie Mitros ontwierp Versseput Architecten de uitbreiding en renovatie van het pand.

In 1976 is de drukkerij getransformeerd tot appartementencomplex. Omdat het gebouw slecht werd onderhouden en er achterstallig onderhoud was werd er voor sloop gekozen. Bewoners en gemeente kwamen in verweer en dit leidde tot plaatsing op de lijst van industrieel erfgoed en zo werd het complex behouden.

Industriële uitstraling

De oorspronkelijke drukkerij telt 3 bouwlagen met een betonskelet en betonvloeren. De bakstenen gevel heeft stalen vensters in grote bogen en steenachtige kantelen op de dakrand.  De gevels aan de binnentuin zijn anders. De bouwstijl is zakelijker en sluit aan bij de industriële look. Het betonnen trappenhuis functioneert als een scharnier tussen het oorspronkelijke deel uit de jaren dertig en de uitbreiding van 1951. De oorspronkelijke herbestemming uit begin jaren ’70 was iets nieuws.  De toenmalige verbouwing leidde tot de realisatie van 34 woningen.

Toekomstbestendig gebouw

Het pand is met de ingreep aangepast aan de huidige normen en tot een duurzaam, toekomstbestendig gebouw gemaakt. De woningen zijn gedeeltelijk vergroot, beter geluidwerend en voorzien van meer comfort. In samenspraak met de afdelingen stedenbouw en monumenten is er een eigentijdse dakopbouw en uitbreiding op de begane grond toegevoegd. De uitbreiding op de begane grond betreft een aantal erkers aan de tuinzijde. Door de nieuwe galerij van de eerste verdieping op de erkers te situeren wordt een aantal woningen op die verdieping ontsloten en werd het mogelijk om het inpandige verkeersgebied aan de woningen toe te voegen. In de dakopbouw zijn uitbreidingen van de woningen op de tweede verdieping gerealiseerd, die inpandig zijn ontsloten.

Ode aan de Delftse School

De houten puien onder de bogen zijn vervangen door nieuw  ontworpen stalen puien. De metallic grijze kleur refereert aan de technische industriële uitstraling van de Delftse School. In de achtergevel zijn rode bakstenen borstweringen en stalen hekwerken met glasvulling toegevoegd. Op de eerste en tweede verdieping zijn over de gehele lengte de oorspronkelijke stalen vensters gerestaureerd. Het betonnen trappenhuis aan de tuinzijde blijft in functie als een scharnierpunt van het gebouw. Met de toevoegingen van de stalen erkers, de galerij over de erkers, de langwerpige dakopbouw met kenmerkende luifel en de ronde dakopbouw is een geheel nieuw en harmonieus beeld gecreëerd. Het nieuwe gevelbeeld versterkt de industriële architectuur en doet zo recht aan de fabrieksbouw van de Delftse School.

Sober gerestaureerd

Inpandig is er ingrijpend maar sober gerestaureerd op zowel de constructie als de details. Het trappenhuis in het kopdeel aan de Wijde Begijnestraat is het pronkstuk en er is een nieuwe loopbrug toegevoegd om een doorlopende aansluiting te krijgen op de inpandige verkeersstructuur van de totale tweede verdieping.

Projectgegevens

Naam projectVerbouwing, uitbreiding, restauratie, renovatie wooncomplex in voormalige drukkerij Boekhoven Bosch
LocatieBreedstraat-Wijde Begijnestraat, Utrecht
Programma/functieBestaande woningen renoveren: 15 stuksBestaande woningen uitbreiden: 13 stuks Bestaande woningen verdubbelen: 5 stuksNieuwe woningen: 5 stuks inclusief ovalen dakopbouw
ArchitectenbureauVersseput architecten
ProjectteamPeter Versseput, Inge Schultz, Lotte Rijpstra
Opdrachtgever(s)Woningcorporatie Mitros
HoofdaannemerAannemersbedrijf Van Zoelen, Utrecht,Installaties E: ETIB Schalkwijk, IJsselsteinInstallaties cv en mv: Paans, UtrechtInstallaties water en riolering: Installatiebedrijf Andriessen Service & Onderhoud, Houten
Adviseur constructieBoerkoel Utrecht, Houten
Adviseur installatiesBerkhofBoerboom, Leusden
Adviseur bouwfysicaSPA ingenieurs, Ede
Bruto vloeroppervlaktecirca 5000 m2 m²
BeeldVersseput architecten

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.