Ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan

Ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan

Door: Redactie ArchitectuurNL | 23-05-2018

De door wUrck ontworpen ondergrondse fietsparkeergarage Strawinskylaan is officieel geopend. Met een capaciteit van 3.750 stallingsplaatsen is het de grootste fietsgarage van Amsterdam. De fietsparkeergarage ligt aan de noordzijde van station Amsterdam Zuid onder het voormalige plantsoen De Vijfhoek, dat in de komende maanden wordt heringericht tot een buurtplein met speelvoorzieningen.

Plafondeilanden voor ondergrondse fietsparkeergarage

De fietsparkeergarage is op te vatten als een publiek interieur, maar ook als een ondergrondse buitenruimte, een ‘verdubbeling’ van het bovenliggende groene plein. De ruime en overzichtelijke opzet vormt de basis voor een vloeiend en probleemloos functioneren van de voorziening. Boomvormige stalen kolommen en plafondeilanden als bladerdekken bepalen het beeld, gevat in een eenvoudig en strak betonnen volume voorzien van een rustige epoxyvloer. Een terughoudend kleurenschema van witten, grijzen en materiaal-eigen kleuren geven het geheel een abstract karakter, met een specifiek decoratief accent in de toepassing van vijfhoeken ter plaatse van de entrees – een verwijzing naar de vorm van het voormalige plantsoen.

Verlichting in glazen wanden

Het meest bepalend voor de uitstraling van de stalling is echter de weldadige verlichting in zowel de glazen wanden als de plafondeilanden die daglicht simuleert en het bezoek aan de ondergrondse fietsparkeergarage tot een aangename ervaring maakt.

Ranke stalen pergola

De hoofdentree aan het drukke fietspad van de Strawinskylaan ontsluit de garage voor fietsers door middel van tapis roulants. Deze bevinden zich in een uiterst transparant hardglazen paviljoen dat de ruimtelijke werking van het nieuwe plein ongemoeid laat. De inwendige constructie van dit paviljoen bestaat uit een ranke stalen pergola. Het dak daarvan is een vrijdragend ruimtevakwerk dat als een ragfijn bladerdek boven de entree zweeft. Een brede trap in een korte tunnel vormt de voetgangersentree van de stalling, gesitueerd onder het Strawinskyviaduct, pal tegenover de ingang van het station. Reizigers kunnen vanuit het station de stalling bereiken zonder het drukke fietspad te hoeven oversteken.

Projectgegevens

Naam projectFietsparkeergarage Strawinskylaan
LocatieStrawinskylaan, Amsterdam
ArchitectenbureauwUrck
ProjectarchitectOriol Casas Cancer, Ernst van Rijn, Roeland Bornebroek, Daam van der Leij, Ferdinando d’Alessio, Edu Lamtara, Dirk Bots
Opdrachtgever(s)Gemeente Amsterdam
HoofdaannemerVan Boekel
Adviseur installatiesSamenwerking met Lichtontwerpers.nl, Octatube, Verhoeven en Leenders, HIG
Start bouw2016
Oplevering2018
BeeldJan de Vries, wUrck

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.