Ondergrondse supermarkt spaart stadsgezicht

Ondergrondse supermarkt spaart stadsgezicht

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 30-10-2006

Projectgegevens

ArchitectHDK Architecten, Rotterdam
OpdrachtgeverH.J. de Vette, Brielle
HoofdaannemerNACAP Benelux
Adviseur ConstructiesI.O.B. Hellevoetsluis
Adviseur InstallatiesDekker & v. Geest, ’s Gravenzande,
Endenburg Elektrotechniek, Rotterdam
Opleveringoktober 2003
Brutovloeroppervlak2483 m2
Bruto inhoud12.220 m3
Bouwsom€ 3.857.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Leverancier GlasVan den Heuvel Glas, Schiedam, onderdeel van Saint-Gobain-glass
TekstHan de Kluijver
Foto'sArchitect

Niet een gebrek aan ruimte, maar het behoud van het unieke uitzicht op de historische stadswallen gaf uiteindelijk de doorslag om de nieuwbouw van de Brielse supermarkt geheel ondergronds te situeren.
Het kelderniveau waar de eigenlijke supermarkt zich bevindt, heeft een oppervlakte van 2500 m², inclusief opslag, sanitaire voorzieningen, kantoor en kantine. Aan de voorzijde zorgt een glaswand voor de daglichtinval. Het hoogteverschil tot het maaiveld wordt aan die zijde overbrugd door een talud.

Het transport van de aangeleverde goederen naar het ondergrondse magazijn vindt verticaal plaats met een lift. Loopbanden, geschikt voor winkelwagens vormen de verbinding tussen het parkeerdek en de supermarkt. Binnen het ovaalvormige parkeerterrein zijn 152 parkeerplaatsen aangelegd, direct op de supermarkt een parkeerdek met 82 plaatsen en ernaast nog eens 70 plaatsen. Een lage aarden wal onttrekt de geparkeerde auto’s grotendeels aan het zicht, zodat het uitzicht op de stad niet wordt beïnvloed.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.