Onderwijswarenhuis ROC Teleport in kleurrijk gebouw

Onderwijswarenhuis ROC Teleport in kleurrijk gebouw

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 28-09-2006

Projectgegevens

Architekt Rienks Architecten, Breda
Opdrachtgever College van bestuur ROC van Amsterdam
Hoofdaannemer Ballast Nedam Speciale Projecten
Adviseur Constructies Rienks Constructie Advies
Adviseur Installaties Rienks Advitek
Adviseur Bouwfysica LBP, Utrecht
Adviseur Bouwmanagement en -kosten MBK, Nieuwegein
Illustraties Fons Schiedon, Shop Around, Rotterdam
Interieur toevoegingen Workshop of Wonders, Utrecht
Bruto vloeroppervlak 18.600 m2
Bouwsom € 17.500.000, incl. installaties, excl. inrichting en BTW
Tekst Peter Visser
Foto's Hans Kamstra en Riesjard Schropp

De continue veranderingen in het onderwijs maken flexibele en aan veranderende inzichten aanpasbare gebouwen noodzakelijk. In de ogen van architect Marcel Snellenberg is flexibiliteit het ontwerpen van ruimte en transparantie én de kunst van het weglaten. In het ROC van Amsterdam trof de architect een opdrachtgever die een innovatief onderwijsconcept ambieerde. Het vernieuwende onderwijsconcept en het gebouwconcept vonden elkaar in de term onderwijswarenhuis.

In het gebouw zijn naast verschillende techniekopleidingen, een kinderdagverblijf van Catalpa, een auditorium, een restaurant, een leer- en innovatiecentrum, een sportveld op het dak, een fitnessruimte en een ondergrondse parkeergarage gehuisvest. Het gebouw is verrassend ruimtelijk, waardoor het warenhuisidee direct tot uiting komt. Vanuit een centraal, vier verdiepingen hoog, atrium zijn alle functies en afdelingen binnen het ROC uitgestald als ware het een onderwijsassortiment. Er zijn geen gangen in het gebouw, alle ruimten zijn direct bereikbaar vanuit het atrium.
Het gebouw is strak vormgegeven door toepassing van zwarte en rode strengpersstenen. Restaurant en kinderdagverblijf bevinden zich in een glazen ellips die zich buiten de rechthoekige hoofdmassa uitstrekt.
In het bijzondere interieur zijn door Workshop of Wonders een aantal elementen toegevoegd met als thema ‘creating memories’. De school moet namelijk een blijvende herinnering bij de leerlingen achterlaten. Opvallend is de olievlek op de vloer in het atrium (olie is het smeermiddel dat de techniek doet functioneren) en de illustraties in het restaurant van Shop Around.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.