Ontwerper Claire Ansems woont in meisjesschool Haarlem

Ontwerper Claire Ansems woont in meisjesschool Haarlem

Door: Jacqueline Knudsen | 06-05-2019

Interieurontwerper Claire Ansems woont sinds 2018 met haar man in een voormalige meisjesschool in Haarlem. Op de plek van voormalige kleed- en lerarenkamers creëerde zij haar eigen paradijs, met een open plattegrond zonder gebruikelijke wanden en deuren. Dat levert verrassende ruimtes en mooie zichtlijnen op. Unieke elementen zijn de loopbrug, schooltrap en de lichttoren met windvaan. Via een nieuwe vide is die vanuit de eetkeuken zichtbaar.

Toen interieurontwerper Claire Ansems voor een bevriende projectontwikkelaar impressies maakte voor de verkoopbrochure van appartementen in Haarlem, was zij zo geïntrigeerd door een van de woningen, dat het haar niet meer losliet. Dat was in 2015, ze had net haar vorige huis in Haarlem helemaal verbouwd en was totaal niet van plan te verhuizen. Tijdens het tekenen van de verkoopplattegronden op basis van de plannen van architect Joop Slangen, bedacht ze zelf een heel andere mogelijke indeling voor die specifieke hoekwoning. ‘Het voelde alsof mijn droomhuis hier werkelijkheid kon worden en ik sloeg aan het schetsen, zo ontstond het idee om toch te verhuizen.’

Mons Aurea school uit 1960

Het appartement is onderdeel van een transformatie van een voormalig schoolgebouw vlakbij het Kenaupark in Haarlem. De school is gebouwd in 1958-1960 naar ontwerp van architect Jan van der Laan, een broer van Dom Hans van der Laan. Het bestaat uit twee delen met een singel ertussen. De delen zijn verbonden door een glazen loopbrug. In het zuidelijke bouwdeel waren de aula, de gymzaal, kleed- en wasruimtes en lerarenruimtes. In het noordelijke gebouw waren de leslokalen en praktijkruimtes. Tot 2004 was er de rooms-katholieke industrie- en huishoudschool Mons Aurea gevestigd, daarna nam het ROC Nova College er zijn intrek tot 2014.

Rijksmonument

Tijdens de planontwikkeling voor de transformatie tot appartementen, werd het gebouw uitgeroepen tot rijksmonument. Dat is natuurlijk heel eervol, vindt Ansems, ‘maar het betekende ook dat Welstand nu alle plannen nog scherper controleerde om de monumentale waarde te behouden. De plannen moesten aangepast worden en uiteindelijk duurde het ruim 2 jaar tot de casco-oplevering. Daarna hebben we een half jaar gewerkt aan de afwerking en inrichting. Mijn oude huis in Haarlem was heel snel verkocht en we hebben in de tussentijd nog 2 jaar in Amsterdam gewoond voordat we hier konden intrekken.’

Loopbrug over het water

Het appartement ligt op de noordoosthoek van het zuidelijke gebouw. De loopbrug is in tweeën gedeeld en de helft ervan hoort bij Ansems woning, net zoals de nog originele trap naar de begane grond. De loopbrug is nu ingericht als werkruimte, maar wordt niet veel gebruikt. ‘Vanwege de monumentale waarde van de stalen kozijnen met taatsramen, bestaan de lange gevels geheel uit enkel glas. Dat maakt de temperatuur in deze ruimte in de zomer en winter onwerkbaar. Toch is het een heel bijzondere ruimte, met een prachtig uitzicht.’

Kleedkamers en wasruimtes

Omdat het appartement voorheen een doorgangsgebied was tussen de aula en de gymzaal en er weinig monumentale elementen waren, kon dit deel helemaal leeg gesloopt worden. ‘Alleen de gevels zijn behouden. Daarin zaten hooggeplaatste vensters voor de kleedkamers, toiletten en wasruimtes. De leraren- en koffiekamer hadden wel lage vensters. Verder waren er klapdeuren naar de aula en de gymzaal en een deur naar de binnenplaats. De vensters in de straatgevels zijn allemaal vergroot tot hetzelfde niveau als de originele ramen in de lerarenkamer. Aan de zijde van de binnenplaats, waar ook geen monumentale gevel was, hebben we een grote glazen schuifpui geplaatst.’ De grote glaspui brengt veel licht in de woning en laat de ruimte binnen en buiten optisch in elkaar overvloeien. De bescheiden tuin is ingericht als een patio.

Deuren uit het zicht

Overal in de woning zijn eveneens schuifdeuren toegepast, die Ansems speciaal heeft ontworpen. ‘Ze bestaan uit een houten frame met een aluminium roeden en matglas. Ze kunnen helemaal uit het zicht in de wanden verdwijnen.’ Vanuit de hal loopt onder het plafond een donkere houten catwalk dwars door de woning. ‘We hebben hiervoor gekozen om vrij te zijn in de plaatsbepaling van de verlichting en om de lengte van de ruimte te benadrukken.

Vide met lichtkoepel en windvaan

De ruimte bestaat uit een zithoek en een eethoek annex keuken. De keuken bestaat uit een blok in fraai getekend marmer (Fior di Bosco) en een wandblok met rvs werkblad en fronten. ‘Ik heb al het vaste meubilair zelf ontworpen en op maat laten maken. Dat moest ook wel want er is hier geen enkele rechte hoek.’ Bijzonder in de keuken is de vide die Ansems heeft laten maken en die doorzicht biedt naar de loopbrug en naar de originele lichtkoepel met windvaan. De ruimte is hier 7 meter hoog.
‘Het is echt ons droomhuis geworden, het voelt heel goed. Dat hier dagelijks kinderen deze trap afdaalden naar gymzaal en aula, geeft een vrolijke dimensie aan de woning.’

Dit artikel is gepubliceerd in ArchitectuurNL 2 2019

Projectgegevens

Naam projectMons Aurea Haarlem
LocatiePijntorenstraat 32 Haarlem
Programma/functieTransformatie schoolgebouw tot appartementen
ArchitectenbureauSlangen architecten
Opdrachtgever(s)Wibaut en AIVM
HoofdaannemerAannemersbedrijf G.G. Aalten
InterieurontwerperClaire Ansems
Leverancier(s)Meubelbouwer: Prelux Design Sanitair: Dicks sanitair, Vola Verlichting: Deltalight
Start bouw2016
Oplevering2018
Bruto vloeroppervlakte200 m²
BeeldMartijn Vonck fotografie en Jacqueline Knudsen

Gerelateerd

Tags: , ,

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.