Opbollende gevels van RVS voor Armada-appartementen

Opbollende gevels van RVS voor Armada-appartementen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 16-10-2006

Projectgegevens

Architect Anthony McQuirk van Building Design Partnership, Londen
Gedelegeerd ontwikkelaar Credo Integrale Planontwikkeling, Oosterbeek
Opdrachtgever Ontwikkelingsmaatschappij Paleiskwartier
Hoofdaannemer De Bonth van Hulten – Bouwgroep Moonen, ’s-Hertogenbosch
Adviseur Constructies Van Drunen Bouwkundig Adviesbureau, Oss
Oplevering December 2004
Leverancier rvs-gevels Verkoelen Dakbedekkingen, Beegden
Tekst Egbert Koster
Foto's Ger van der Vlugt

De Engelse architect Anthony McQuirk ontwierp het opvallendste onderdeel van het Paleiskwartier in ’s-Hertogenbosch: een ‘armada’ van tien expressief vormgegeven appartementengebouwen op de oever van de centrale waterpartij. Hoewel de vorm van de gevels verwijst naar historische zeilschepen is de architectuur van de appartementen allesbehalve historiserend.
Het project Armada bestaat uit vijf hoge Tallhouses en vijf lage en brede Longhouses. Bij elkaar bevatten de tien woongebouwen in totaal 255 driekamer- en vierkamerappartementen.

De appartementen van Armada hebben allemaal een identieke (zuid-)oriëntatie op het water. De beeldbepalende rvs-gevels, die opbollen als zeilen in de wind, zijn op geraffineerde wijze samengesteld uit eenzijdig (verticaal) gekromde gevelsegmenten. Voor de vensteropeningen in het gevelvlak is gebruik gemaakt van de standaard Velux dakramen. De rvs-gevels lopen vloeiend door in het dakvlak. Op de daken gemonteerde ‘spoilers’ dienen als bevestingsmogelijkheid voor PV-zonnepanelen.
De rechthoekige waterpartij waar Armada aan ligt is het als vijver uitgevoerde dak van een 380 meter lange openbare ondergrondse parkeergarage met 1070 parkeerplaatsen. Het met regenwater gevulde bassin op het dak van de tweelaagse tunnelgarage fungeert als een mega-zonnecollector waarvan de warmte-opbrengst wordt toegevoegd aan de collectieve ondergrondse warmte-opslag van de omringende woon- en kantoorgebouwen.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.