Opwaardering entree VU met koper en glas

Opwaardering entree VU met koper en glas

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 05-09-2006

Projectgegevens

Architect OIII architecten, Amsterdam
Opdrachtgever Vrije Universiteit, Amsterdam
Hoofdaannemer Strukton, Maarssen
Adviseur Constructies Strukton, Maarssen
Adviseur Installaties Homij, Amsterdam
Adviseur Akoestiek Peutz, Zoetermeer
Bouwmanagement OIII architecten, Amsterdam en Lsa, Rotterdam
Dessinering glas Marijke Griffioen
Oplevering 2003
Bruto vloeroppervlak 12.000 m2
Bouwsom € 8.000.000 incl. installaties (€ 1.500.000), excl. inrichting en BTW
Tekst Iris knap
Foto's Christiaan de Bruijne

Het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit heeft een nieuwe entree, die zorgt voor een aantrekkelijke en warme sfeer in een voorheen somber, gesloten en streng gebouw.
De entree is gemoderniseerd met een transparante glazen uitbouw met een vliesgevel. Het bovenste gevelgedeelte is voorzien van een print met verwijzingen naar studeren en onttrekt het achterliggende bouwdeel aan het oog.
Intern zijn aan het vele beton warme materialen en een heldere verlichting toegevoegd. Ook kreeg de ruimte een duidelijke functie-indeling. Ontvangstbalies zijn als zelfstandige eenheden in de ruimte geplaatst, in houten dozen met backoffices achter een wand van geëmailleerd staal. Zowel de onderzijde van de monumentale luifel als de wand voor de grote collegezaal is in warm koper uitgevoerd. Fraai is de houten leestafel met indirecte verlichting in de lager gelegen bak.

Een lange houten bank vormt een logisch trefpunt in de entreehal. Het betonnen cassetteplafond is zichtbaar gelaten en boven de looproutes voorzien van een meanderende strook indirecte verlichting tegen een achtergrond van witte akoestische platen. Op de eerste verdieping is rondom de uitbouw een receptieruimte gecreëerd met een open karakter. De uitgifte is ook hier als zelfstandige eenheid in de ruimte geplaatst; twee in elkaar grijpende dozen van hout en gegalvaniseerd aluminium. De 96 Starck-lampen onder het cassetteplafond zijn voorzien van zwarte akoestische platen en geven de ruimte een intiem karakter.

     

Gerelateerd

Tags:
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.