Van garage tot logeerverblijf

Van garage tot logeerverblijf

Door: Petra Starink | 26-08-2014

In Rotterdam zijn bij een woning twee aan elkaar geschakelde garages door een grondige renovatie getransformeerd tot logeerverblijf. Om de garages een nieuwe functie te geven heeft UMBA architecten een procedure gevolgd om de bestemming te wijzigen van verblijfsruimte in een bijgebouw. Nu kan het gebouw als verlengstuk van de woning worden gebruikt.

De oorspronkelijke garages die bij de jaren 30 woning horen bevinden zich op een zelfstandig perceel en hebben een toegangspad  via een zijstraat. De garages zijn degelijk gebouwd maar hadden de nodige aanpassingen nodig om als verblijfsruimte te fungeren.

Het plafond is verwijderd en de oorspronkelijke sporenkap van ongeschaafd Amerikaans grenen is zichtbaar geworden. Het hout van het plafond is weer gebruikt om de kapcontructie aan te passen. De buitenmuren zijn voorzien van geïsoleerde voorzetwanden en de cementvloer is zwevend op isolatie aangebracht en afgewerkt met een kunststof gietvloer. Het logeerverblijf heeft een optimale lichtinval doordat er elektrisch bedienbare dakramen zijn aangebracht.

Door het gebruik van een minimaal en flexibel interieur kan de ruimte in een handomdraai veranderd worden. De openslaande deuren van het logeerverblijf naar de tuin geven het geheel de sfeer van het buitenverblijf bij de eigen woning. Het dakoverstek van de woning is verlengd tot aan het logeerverblijf waardoor er een eenheid ontstaat tussen hoofd en bijgebouw.

Projectgegevens

LocatieRotterdam-Hillegersberg
Opdrachtgeverparticulier
ArchitectenbureauUMBA architecten
ProjectarchitectRichard Smit
AannemerKraan BV
ConstructeurSchaal Ingenieurs
InterieurbouwJasper den Dulk
Opgeleverdfebruari 2014
FotografieJeroen Musch

De sfeer in het logeerverblijf wordt bepaald door het contrast tussen enerzijds de authentieke houten kapconstructie met de ambachtelijke details en aan de andere kant de minimalistische inrichting en afwerking. In de ruimte is één binnenwand geplaatst met een kast, uitklapbed en daklicht. Deze wand, afgewerkt met essenolijf fineer met een levendige houttekening, is tegelijkertijd de begrenzing van de badkamer. De wastafelkast is maatwerk en brengt eenheid in de materiaalkeuze aan door toepassing van het zelfde fineer als de binnenwand.

Fotografie: Jeroen Musch

Gerelateerd

Tags: , ,
  1. Bijzondere Huizen

    Bijzonder! Onlangs schreef ik ook al over een garage die omgevormd was tot een woonruimte: http://bijzonderehuizen.tumblr.com/post/115927884081/wonen-in-een-oude-garage

    Reageer

Schrijf een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.