Overmaatse dakkapellen vergroten villa Hoogeveen

Overmaatse dakkapellen vergroten villa Hoogeveen

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 01-11-2006

Projectgegevens

ArchitectArchitectenbureau Hoogeveen, Amstelveen
OpdrachtgeverFam. Hoogeveen, Amstelveen
HoofdaannemerBouwbedrijf Dekker, Aalsmeer
Adviseur ConstructiesIngenieursbureau Smit-Westerman, Waddinxveen
Adviseur InstallatiesInstallatieburo Helderop, Amstelveen
OpleveringJanuari 2004
Bruto inhoud1000 m³
Bruto vloeroppervlak300 m²
Bouwsom€ 496.000 incl. installaties (€ 96.000), excl. inrichting en BTW

Leveranciers
Leverancier Wand-, vloer-, dakelementenNorwin Gevelelementen, Heiloo
Leverancier Mustang (leisteen) vloeren en badkamerDekker Natuursteen, Loosdrecht
Leverancier Aluminium kozijnenTGM Kozijn- en serretechniek, Asten
Leverancier VerlichtingsarmaturenStudio Rublek, Amsterdam
TekstEgbert Koster
Foto'sArjen Hoogeveen

Door het aanbrengen van twee uitbouwen, in de vorm van bijna overmaatse dakkapellen, maakte architect Arjen Hoogeveen een bestaande prefab semi-bungalow uit de jaren negentig bijna drie keer zo groot. Feitelijk vormen de twee dakkapellen met elkaar een groot nieuw rechthoekig bouwvolume waarin de oorspronkelijke bungalow nog slechts als rudiment aanwezig is. Sloop van de voormalige kwekerswoning was voor Hoogeveen geen optie omdat nieuwbouw aan ‘boerderette-achtige’ randvoorwaarden (zadeldak, baksteen) zou moeten voldoen.

In het interieur verwijzen alleen de driehoekige ramen in de zijwangen van de overmaatse dakkapellen naar de gehandhaafde randen van het zadeldak. Van de oorspronkelijke indeling resteert slechts één dragende binnenwand, de zijmuur van de hal, en een deel van de verdiepingsvloer, nu verlaagd plafond.
Voor het toegevoegde bouwvolume is gebruik gemaakt van lichte en goedkope prefab-elementen die op de langsgevels zijn afgewerkt met Western Red Cedar (afwerking Olympic Oil Stain) en op de kopgevels met witte isolatiestuc. Bijzonder detail is het brede strookraam in de vide van de hal dat tevens dienst doet als glazen borstwering van het voorbalkon. Het zwembad in de tuin is aan de binnenzijde van zwarte folie voorzien, waardoor het meer op een vijver lijkt. Een breed ‘kijkglas’ in de opstaande zijwand van het bad biedt vanuit de lager gelegen tuin zicht op het zwemspektakel onder het wateroppervlak.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.