Parkark Oog-in-al

Parkark Oog-in-al

Door: Petra Starink | 25-06-2014

In Utrecht ligt de Parkark. Het ontwerp van BYTR architecten werd voornamelijk toegespitst op de ligplaats van de boot midden in het publieke domein naast de entree van Park Oog-in-Al in Utrecht. De koperen gevelbekleding die tot aan de waterlijn doorloopt is kenmerkend aan de woonboot.

De eigenaars van de woonboot hadden in 2012 de wens hun stalen woonboot te vervangen voor een nieuwe ark. Dit ontwerp werd toegespitst op de publieke ligplaats, naast een drukke fietsroute door het park, en de eigen woonwensen: de geplaatste ramen bieden een afgewogen balans tussen privacy en maximale beleving van het park.

In de woonbeleving speelt de entreehal een sleutelrol. De bezoeker die het loopbruggetje naar de boot betreedt, treft een voordeur die nauwelijks iets van het interieur prijsgeeft. Bij binnenkomst is het contrast tussen verwachting en beleving het grootst. Je treft geen lage ruimte aan maar de boot opent zich visueel naar boven en recht vooruit richting park. de ramen zijn tactisch geplaatst ; wel genieten van het uitzicht maar niet te veel van nieuwsgierige passanten. De hal biedt de mogelijkheid om direct weer naar buiten te lopen richting dakterras. Tijdens de ontwerpsessie  is gekozen voor een opzet van afzonderlijke woon en eetkamer, allemaal zonder deuren met elkaar verbonden.

Projectgegevens

LocatieKanaalweg, Utrecht
ArchitectBYTR architecten, Rotterdam
FotografieStijnStijl
Ontwerp2012
ProgrammaWoonboot 120 m2
Oplevering2013
OpdrachtgeverParticulier
AannemerPost Arkenbouw Marknesse
Gevel afwerkingKoperen volkern-gevelbeplating en Platowood Fraké
DakafwerkingSedum
RaamkozijnenAluminium Facedo, Arnhem
GashaardDRU tyoe metro 100 xt
Keukenvloerwit gepigmenteerde en gevlinderde betonvloer // concrete floor
Bouwkosten€ 240.000,-

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.