Paviljoen voor chemotherapie buiten

Paviljoen voor chemotherapie buiten

Door: Jacqueline Knudsen | 06-05-2016

In opdracht van ziekenhuis Tergooi Hilversum heeft VANDERSALM architectuur – interieurarchitectuur – maquetteatelier een tuinpaviljoen ontworpen waarin patiënten chemotherapie kunnen ontvangen. Uitgangspunt voor het ontwerp van het houten paviljoen is de typologie van een strandstoel, een beschutte plek in het landschap. In het paviljoen in Hilversum zijn de stoelen ingekapseld in een aarden wal die samen met de begroeiing zorgt voor privacy. De flora en fauna van het Goois Natuurreservaat kunnen een thuis vinden in en rond het paviljoen, onder meer in nestkasten en vlinderhotels die in de houten structuur zijn opgenomen en door beplanting die de biodiversiteit vergroot.

Stressverlaging tijdens therapie

In Nederland worden jaarlijks vele duizenden mensen gediagnosticeerd met een vorm van kanker. Vanaf deze diagnose gaan patiënten een intensief traject tegemoet om de symptomen van deze ziekte te behandelen.  Conventionele behandelruimtes in ziekenhuizen verhogen vaak de stress bij patiënten en hun familie. Zeker in combinatie met kanker en chemotherapie kan deze stress de kwaliteit van leven negatief beïnvloeden.
Een healing environment kan deze stresssymptomen reduceren en het genezingsproces positief beïnvloeden. Uit onderzoek blijkt dat de invloed van de natuur een sleutelpositie inneemt bij het creëren van healing evironments. Mensen voelen zich beter in een groene, natuurrijke omgeving; natuur verzacht het gemoed en geeft rust. Vele ziekenhuizen bieden een healing environment aan, maar deze faciliteiten zijn meestal binnen.
Het Tergooi ziekenhuis ligt in een parkachtige omgeving  die grenst aan het Goois Natuurreservaat. In Het ziekenhuis wil patiënten graag de mogelijkheid bieden om de chemotherapie buiten te ondergaan om op deze manier optimaal gebruik te maken van het reeds aanwezige ‘healing environment’.

Landschapskamertjes

VANDERSALM-aim heeft het ontwerp van het tuinpaviljoen voor patiënten gebaseerd op het ruimtelijk principe van een strandstoel. De omhulling van een strandstoel geeft een gebruiker het gevoel van beschutting en privacy terwijl de omgeving nog steeds kan worden ervaren. Een aantal gezamenlijke en individuele zitplaatsen zijn opgenomen in een aarden wal. Grassen, struiken en bloemen vormen groene landschapskamertjes waarin de patiënt in alle rust en privacy kan verblijven. De waaiervorm van het paviljoen verschaft iedere patiënt een individuele blik op de bosrand en het omliggende landschap van het terrein.
Het paviljoen is opgezet vanuit een natuurinclusieve gedachte, de nieuwe structuur niet alleen een is, maar tevens een verblijf realiseert voor de plaatselijke flora en fauna. Nestkasten en winterverblijfplaatsen voor vogels en vleermuizen worden integraal onderdeel van de structuur. De planten  leveren nectar, zaden en bessen als voedsel voor bijvoorbeeld vlinders, bijen en vogels.
Het paviljoen kan worden bereikt via een vlonder die vanaf één van de behandelkamers richting de veranda loopt, deze biedt een veilige en droge verbinding.

Het paviljoen voor Chemotherapie Buiten is genomineerd voor de Hedy d’Anconaprijs 2016 voor excellente zorgarchitectuur.

Projectgegevens

Naam project Chemotherapie Buiten
Locatie Van Riebeeckweg 212, Hilversum
Programma/functie Paviljoen voor het toedienen van chemotherapie in de tuin van het Tergooi Ziekenhuis
Architectenbureau VANDERSALM-aim
Projectarchitect Bart van der Salm
Opdrachtgever(s) Tergooi Ziekenhuis
Landschapsarchitect DSLA
Adviseur constructie IB Vreeswijk BV
Leverancier(s) Houtconstructie: Assinkhout BV. Glas: D&O Bouwglas. Maatwerk meubilair: Houtactief.  
Bruto vloeroppervlakte 196 m²
Beeld Milad Pallesh

Gerelateerd

Tags: , , , , , ,
  1. Anko Holthuis

    Wat een fantastisch ontwerp, dit paviljoen! Dit is echt een hele mooie en ontspannende locatie voor patiënten die zo’n zware therapie moeten ondergaan. En prachtig gecombineerd met natuurlijke elementen. Heel mooi ook zoals de vlinderhotels zijn opgenomen in de constructie. Complimenten voor de makers van dit project, klasse!

    Reageer

Schrijf een reactie