Paviljoen de Waag

Paviljoen de Waag

Project
Door: Petra Starink | 11-02-2014

Paviljoen de Waag in Amsterdam is een ontwerp van Architectenbureau Marlies Rohmer. De ovale, sculpturale vorm benadrukt het vrijliggende karakter. De gevel bestaat uit glazen puien en penanten die in de vorm van een bankje op de grond ‘landen’. 

Het paviljoen staat in speeltuin de Waag en  is gemaakt van roestbruin gecoat aluminium en sluit daarmee aan bij de baksteen bebouwing gelegen aan het openbare binnenterrein. Door de sculpturale vorm wordt het verzelfstandigd en neemt daarmee een autonome positie in tussen de speeltoestellen. Het grasdak is de groene ‘vijfde gevel’ van het paviljoen.

De opdracht behelsde een zogenaamde total-engineering opdracht, waarbij Architectenbureau Marlies Rohmer de adviseurs onder haar vleugels had en verantwoordelijk was voor het gehele proces. Het paviljoen is als een bouwpakket ontworpen. De geprefabriceerde dragende segmenten bestaande uit een houtskeletbouwschil en een aluminium huid werden op één dag op de bouw geassembleerd. Een centrale holle stalen kolom waarin de leidingen zijn opgenomen is het enige steunpunt behoudens de dragende gevel. Het  paviljoen heeft een duurzame basisstructuur met vele indelingsmogelijkheden.

Het interieur is robuust en in het werk getimmerd. De stempels en potloodlijnen zijn nog zichtbaar onder de transparant-witte beits op de eenvoudige underlayment platen. Het interieur is zo ontworpen dat het als stevige basis kan dienen voor de eigen invulling van het gebouwtje.

Het programma voorziet onder andere in een berging voor spelmateriaal en een toilet, die rechtstreeks van buitenaf bereikbaar zijn. Deze zijn gelegen aan de noordzijde. Aan de zuidzijde is de multifunctionele ruimte gelegen. De ruimte doet o.a. dienst als speeltuingebouw, buurtontmoetingscentrum, en naschoolse opvang. De ruimte van de speeltuinbeheerder biedt zicht op de speeltuin. Deze ruimte en de entreehal zijn ook multifunctioneel te koppelen aan de zaal.

Projectgegevens

OpdrachtgeverGemeente Amsterdam
ArchitectArchitectenbureau Marlies Rohmer
ArchitectenteamRonald Hageman, Floris Hund, Ivar van de Zwan
ConstructeurBreed integrateddesign, Den Haag
AannemerHOWA bouwgroep,
Installatie-adviseurE&B engineering en bouwbegeleiding B.V., Lekkerkerk
FotografieDaria Scagliola, architectenbureau Marlies Rohmer
Ontwerp2010
Gerealiseerd2013
OppervlakteBVO: ca 110 m2
Aanneemsom€ 290.000,- excl. BTW, incl. installaties en terrein-inrichting
LocatieOude Schans 10D

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.