Pier K Nieuw Vennep

Pier K Nieuw Vennep

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 17-03-2009

Projectgegevens

Projectarchitect Joost Ector
OpdrachtgeverGemeente Haarlemmermeer
Hoofdaannemer VBK, Hoorn
Adviseur ConstructiesIMd Raadgevende ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installatiesTechniplan adviseurs, Rotterdam
Adviseur bouwfysica DGMR raadgevende ingenieurs, Den Haag
Start bouwmei 2006
OpleveringDecember 2007
Bruto vloeroppervlakte 2750 m2
Bruto inhoud 13.000 m3
Bouwkosten€ 6.210.000, incl. installaties (€ 1.205.000)
Differentiatie drie zalen, muziekschool, danszaal, lesruimten, grand café, kunstateliers, faciliteiten
TekstPeter Visser
Foto'sJeroen Musch

Pier K, de cultuurorganisatie die in de Haarlemmermeer activiteiten en kunstonderwijs aanbiedt, heeft sinds kort de beschikking over een bijzonder gebouw, midden in het nieuwe centrum van Nieuw Vennep. Dankzij een open architectuur vloeien plein en gebouw soepel in elkaar over. In het gebouw is bijna altijd wat te doen en door de open structuur is dat goed zichtbaar. Zo vormt Pier K het kloppend hart van Nieuw Vennep.

Nieuw Vennep krijgt eindelijk een echt centrum, een stedenbouwkundig plan van S333 voorziet in een plein omzoomd door woongebouwen met winkels en horeca in de plint. De korte zijdes van het langwerpige plein worden gemarkeerd door ‘belangrijke’ vrijstaande gebouwen. Hiermee moet het plein de allure van de markten van bijvoorbeeld Delft, Groningen of Middelburg krijgen.
Een van deze belangrijke gebouwen is het cultuurgebouw Pier K. Opdracht was het vinden van een balans tussen enerzijds de prominente aanwezigheid en anderzijds de behoefte aan een laagdrempelig gebouw. Geen cultuurtempel, maar eerder een clubhuis voor cultuur moest het worden. Het programma was groot en complex, de kavel relatief klein, zodat er drie verdiepingen nodig waren om alle functies te bergen. Mede doordat er van het begin af aan direct contact was met de opdrachtgever, was het mogelijk om een resultaat neer te zetten naar tevredenheid van alle betrokken partijen.
Op de begane grond bevinden zich de drie zalen, het grand café en de facilitaire functies. Op de eerste en tweede verdieping liggen de lesruimten en ateliers. Terugspringende glazen gevels markeren de plek van de ingang en het terras. Daglicht valt naar binnen via de glazen ingangsgevel, maar ook door de vide die tot het dak doorloopt.
Aan de noordzijde van het plein komt een bredere weg met de meeste winkels en horeca. Hier is de ingang van Pier K gesitueerd en is het gebouw ook hoger dan aan de zuidkant, waar een smallere weg met voornamelijk (lagere) woningbouw komt. Hier ontstond als vanzelfsprekend ook ruimte voor de vluchtwegen.

Gloeiend kooltje
In het interieur zijn warme natuurlijke materialen gecombineerd met gekleurde wanden. In de zalen is zowel beton als hout en geperforeerd hout te vinden. De centrale hal bestaat uit pleintjes op elke verdieping, verbonden door trappen. Hier is gebruik gemaakt van natuursteen, hout en veel glas. De vierkante kokers van de daklichten op de bovenste verdieping zijn helderblauw geschilderd, waardoor ze bijna geen perspectief lijken te hebben.
De gevels bestaan uit aluminium vliesgevels met houten betimmeringen en een grotendeels leistenen bekleding. De leistenen gevels zijn op schijnbaar willekeurige plekken doorbroken door vensters van verschillende afmetingen. Deze vensters bieden vanuit het interieur een interessant uitzicht op de omgeving en dienen andersom als etalage voor de activiteiten in het gebouw. In de avonduren, wanneer het gebouw het meest wordt gebruikt, gloeit het gebouw als een kooltje in het nieuwe hart van Nieuw Vennep.
De indeling van het gebouw is constructief gezien onhandig, met de grote ruimten op de begane grond en de kleinere daarboven. Daarom is voor de onderste twee lagen voor een betonconstructie gekozen en voor de bovenste voor een lichtere staalconstructie.
Om alle ruimtes tegelijk te kunnen laten opereren is er veel gebruik gemaakt van doos-in-doosconstructies, zodat de popband in de ene zaal niet te horen is bij het kamerorkest in de zaal ernaast. Niet de goedkoopste oplossing, maar wel een die het gebouw uitstekend doet functioneren.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.