Plantagewerf Schiedam

Plantagewerf Schiedam

Door: Petra Starink | 11-04-2016

Op een verborgen locatie in de binnenstad van Schiedam is een voormalige bedrijfslocatie getransformeerd tot woningcomplex de Plantagewerf. Architéma Architectuurstudio ontdekte jaren geleden deze locatie en zij ontwierpen voor, en samen met de toekomstige bewoners onderscheidende woningen met een moderne uitstraling.

De naam van het plan verwijst naar 18e eeuwse stadsuitleg de Plantage. Deze stadsuitleg vormt als zodanig de laatste stadsuitbreiding van de historische binnenstad van Schiedam. De Plantage is vanaf de eerste aanleg tot heden altijd een chique wijk geweest. De historische herenhuizen aan de Tuinlaan en Lange Nieuwstraat getuigen van dit rijke verleden. Het hart van het gebied wordt gevormd door de groene long “de Plantage”, het oudste stadspark van Nederland dat recentelijk hersteld is.

Nieuw bouwplan

Achter de historische bebouwing aan de Plantage vindt men aan de Buitenhaven en Nieuwe Haven markante bebouwing zoals pakhuizen en hofjes. Architéma Architectuurstudio trof jaren geleden dit overwoekerd gebied aan en ontwierp een nieuw bouwplan op de locatie met 6 bouwkavels, voor 4 geschakelde en 2 vrijstaande woningen.

Samenhangend architectonisch ensemble

De diepe woonkavels grenzen aan de Nieuwe Haven, een uniek woonmilieu in een stedelijke omgeving. De kavels worden ontsloten via een gemeenschappelijke woonstraat, met ruime parkeergelegenheid. De woningen zijn ontworpen als één samenhangend architectonisch ensemble. De architectuur is eigentijds en vindt inspiratie in het industriële verleden. Door een moderne, hedendaagse uitstraling wordt bijgedragen aan de rijke mix van bebouwing en komt de omliggende historische bebouwing tot zijn recht.

Ontwikkelformule

Een ontwikkelformule waarmee individuele zelfbouwers hun droom konden verwezenlijken zonder teveel risico’s te lopen was niet haalbaar. Doorslaggevend voor het succes was een constructie waarbij kopers hun kavels kochten en ontwikkelaar Uvago B.V. alle zaken tot het bouw- en woonrijp maken voor zijn rekening nam. Zo bleven de kosten laag en zonder onnodige risico’s voor de kopers. Bouwonderneming Stout uit Hardinxveld-Giessendam werd als aannemer betrokken bij het project. Op 5 april is de eerste paal geslagen voor zes vrijstaande en geschakelde woningen.

Projectgegevens

Naam project Plantagewerf
Locatie Schiedam
Programma/functie Woningbouw
Architectenbureau Architéma Architectuurstudio, Rotterdam
Projectteam Ralph van den Donk, Henk Magrijn, Michiel Bosch
Hoofdaannemer Bouwonderneming Stout B.V., Hardinxveld-Giessendam, Aannemer bouw-en woonrijp maken: Uvago B.V. Maarssen
Oplevering april 2016
Beeld Architéma Architectuurstudio

Gerelateerd

Tags: , , , , , , , ,
0 Reacties Schrijf een reactie

    Schrijf een reactie

    Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.