Het onderwijsgebouw Polak Building op campus Woudestein van de Erasmus Universiteit Rotterdam wordt maandag 31 augustus geopend. Het interieur en het exterieur van het gebouw zijn ontworpen door Architectenbureau Paul de Ruiter. Het gebouw past in de nieuwe onderwijsstrategie van de Erasmus Universiteit, gericht op activerende, kleinschaliger educatie.
Het onderwijsgebouw heeft vijf verdiepingen en 600 studieplekken en heeft een flexibele structuur waarbinnen ruimte is voor een wisselprogramma. De eerste jaren worden naast studieplekken en winkels tijdelijk studenten werkplekken van de bibliotheek in Polak Building ondergebracht. Op termijn moet het gebouw onderdak gaan bieden aan de wetenschappelijke gemeenschap. Op deze manier kan het inspelen op de onderwijskundige ontwikkelingen van vandaag en in de toekomst.
Verschillende gebruikers
Het ontwerp van het interieur is volledig toegespitst op de behoeften van de verschillende gebruikers. In de plint is ruimte voor een kapper, wasserette, kluizenwand, campuswinkel en een tijdelijke collegezaal. Ook is er een uitzendbureau van Randstad, een Studystore en printservice van Canon te vinden. De collegezalen liggen op de eerste verdieping. De studenten die zelfstandig of in kleinere groepen studeren, vinden een rustige werkomgeving op de verdiepingen daarboven. Die bereiken ze via de twee trappen die de studenten in spiraalvorm naar de hoger gelegen verdiepingen voeren.
Zonnecellen in atriumdak
De verdiepingen worden met elkaar verbonden door een ruim, met daglicht overgoten atrium. In het atriumdak zijn zonnecellen in het glas verwerkt, deze zonnecellen zijn in het hele atrium zichtbaar als schaduwpatronen.
Duurzame klimaatinstallatie
Het interieur bestaat uit natuurlijke en duurzame materialen in de kleuren rood, oranje en geel afgewisseld met eikenhout. Daarnaast heeft Polak Building onder andere een duurzame klimaatinstallatie, geoptimaliseerde isolatie, natuurlijke ventilatie en een minimale technische installatie. Uniek is de gevel, waar frisse lucht naar binnen stroomt via zelf te bedienen luikjes in de verticale lamellen. Per windrichting verschillen deze lamellen in diepte waardoor ze het glas helpen beschermen tegen direct zonlicht en zorgen ze voor schaduwwerking. Het gebouw heeft een GPR-score van 8,5.