Poppodium De Vorstin, Hilversum

Poppodium De Vorstin, Hilversum

Project
Door: Redactie ArchitectuurNL | 21-01-2011

Projectgegevens

ProjectarchitectFrits van Dongen
PrijsvraagteamR. van Houten, S. Mündler, A. Mandeville, J.W. Baijense, G. Pitacco
ProjectteamR. van Houten, H. de Haas, R. van Gaans, R. Konijn
OpdrachtgeverGemeente Hilversum, dienst Maatschappelijke Ontwikkeling
Hoofdaannemer Ballast Nedam Bouw Midden, Nieuwegein
Adviseur constructieIMD Raadgevende Ingenieurs, Rotterdam
Adviseur installatiesGrontmij Technical Management, Amersfoort
Adviseur bouwfysica en akoestiekDGMR, Arnhem
Adviseur bouwmanagementDHV, Zaandam
Start bouw2008
Oplevering2010
Bruto vloeroppervlak3250 m2
Bruto inhoud13.400 m3
Differentiatiegrote zaal, muziekcafé, pop oefenruimten en ondersteunende functies
Bouwkosten € 9.600.000
Leveranciers:
Gevelbeplating Erdo, Capelle a/d IJssel
Aluminium vliesgevel Alumel geveltechniek, Ede
Plafonds foyer Element, Breda
Led-verlichting Vasco Showtechniek, Aalsmeer
TekstPeter Visser
Foto’sJeroen Musch en Peter Visser (2 en 5)

De Vorstin is de opvolger van De Tagrijn, die in 2006 haar deuren sloot. De oude gekraakte school, waarin het jeugd- en jongerencentrum zat, is gesloopt en op dezelfde plek verrees het nieuwe complex. Architect Frits van Dongen heeft er een bijzonder en opvallend gebouw van gemaakt dat een nieuw icoon voor Hilversum is geworden. De uitzendingen van The Voice of Holland hebben dat nog eens extra onderstreept.

In eerste instantie verwacht je een blob te zien, maar het gebouw van staal en glas blijkt gewoon rechte gevels te hebben, die precies binnen de stedenbouwkundige envelop passen. ‘Het eerste ontwerp was inderdaad een blob die boven het maaiveld aan alle kanten buiten die envelop uitstak, maar daar wilde de gemeente niet aan.’ zegt Frits van Dongen.

Dus moest het gebouw binnen die strenge grenzen en een maximale hoogte van zestien meter gerealiseerd worden. Een schier onmogelijke opgave, maar door deels onder de grond te gaan lukte het uiteindelijk net. En als het dan geen echte blob mag worden dan maar de illusie van een blob gewekt door de gevel te bekleden met golfplaten die in verschillende richtingen zijn geplaatst, waardoor gradaties in lichtbreking ontstaan.

Het gebouw is heel open naar de stad toe, met veel glas en zicht op het podiumcafé, zodat voorbijgangers direct zien of er iets te doen is. Zo open als het café is, zo gesloten is de grote zaal die als een doos in een doos verend op het podiumcafé is geplaatst.
In de grote zaal, inclusief de balkons, kunnen 850 mensen. De zaal kan ook worden omgebouwd tot theaterzaal dankzij een uitschuifbare tribune met 260 plaatsen. Door deze ombouwmogelijkheid is een bredere programmering mogelijk.

De overige functies van het gebouw liggen om de twee zalen heen. Aan de Koninginneweg is dat vooral verkeersruimte en de kleine foyer, klein want over het algemeen wordt er gewoon in de bar in de grote zaal geschonken. Aan de Schoolstraatzijde is de noodzakelijke vluchttrap te vinden en aan de noordzijde van het gebouw is, boven het laden en lossen, ruimte voor kleedkamers en opslag.

Trap naar de hemel
Bij binnenkomst in de punt van het gebouw ligt er een logische routing langs de kassa de foyer in, waar een immens ogende trap tot aan de derde verdieping voert. Doordat de trap naar boven toe steeds smaller wordt – hoe hoger hoe minder publiek – lijkt de trap tot in de hemel te reiken. Een aparte trap voert omlaag naar de ondergrondse garderobe.

Vanuit de foyer is er direct toegang tot het ruime theatercafé (capaciteit 300) en de trap voert naar de tweede verdieping naar de grote zaal of naar de derde verdieping naar het balkon van de grote zaal. Op de vierde verdieping is ook nog een vip-balkon, maar dat is niet publiek toegankelijk, en alleen vanuit de artiestenfoyer bereikbaar. Ook zijn hier de kantoren van De Vorstin te vinden.
In de kelder bevinden zich zes oefenruimtes die een aparte ingang hebben waardoor deze ook bereikbaar zijn als De Vorstin zelf gesloten is, en er is een fietsenstalling.

Het lijkt allemaal heel logisch, maar het is natuurlijk een enorme puzzel geweest om alles op de goede plek te krijgen. Dat dat gelukt is blijkt wel uit het feit dat je bij een eerste bezoek je er direct thuis voelt en er meteen de weg vindt. Alleen de garderobe was even zoeken.

     

Gerelateerd

Tags:

    Schrijf een reactie

    Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.